Konkursy/

2019-04-18

Desery

Egzotyczne słodkości na Wielkanocnym stole

Wielkanoc to wyjątkowy czas zadumy i radości ze spędzania czasu w rodzinnym gronie. Przygotowując się do świąt sprzątamy i przystrajamy nasz dom wielkanocnymi ozdobami. Chcemy, aby zagościł w nim wyjątkowy nastrój, dlatego nie wyobrażamy sobie tego czasu bez cudownych zapachów tradycyjnych wypieków, które wydobywają się z kuchni. Warto jednak odświeżyć nasze menu dodatkiem egzotycznych owoców.

Baby, serniki i mazurki to tradycyjne wypieki, które podczas świąt są rajem dla podniebienia i radością dla oczu. Warto jednak czasem postawić na coś nietuzinkowego i odświeżyć w ten sposób świąteczne menu. Jednym z ciekawych pomysłów na oryginalne słodkości jest nadanie im egzotycznego akcentu. Taki efekt możemy uzyskać dodając do deseru np. mango czy marakuję. 
 
W przedświąteczne przygotowania warto włączyć również najmłodszych. Możemy zachęcić dzieci do stworzenia wielkanocnych dekoracji, które będą bardziej oryginalne niż te kupione w sklepie. Sianie rzeżuchy, robienie ozdób z masy solnej, malowanie pisanek i zdobienie koszyczków - to tylko niektóre z pomysłów. Warto też zaprosić dzieci do zabawy przy świątecznych wypiekach. Przygotowanie ciasteczek z musem mango w połączeniu z wykonanymi własnoręcznie ozdobami w formie kurczaczków będzie świetną zabawą. Wypieki idealnie sprawdzą się jako efektowna ozdoba naszego wielkanocnego stołu, którą dzieciaki będą zachwalać każdemu. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu. 
 
 
 
 
 
Kruche ciasteczka-kurczaczki z musem mango
 
Składniki:
Ciastka:
250 g mąki pszennej
110 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
1 kostka masła
2 żółtka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dekoracja:
1 mango 
1 łyżeczka cukru trzcinowego Cukier Królewski 
2 łyżeczki żelatyny 
4-5 łyżek gorącej wody
 
Masa cukrowa:
350 g cukru pudru Cukier Królewski
40 g glukozy w proszku
1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
20 ml zimnej wody
barwniki spożywcze w kolorze czarnym i czerwonym 
 
 
 
 
Krok I
Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. 
 
Krok II
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać z niego okrągłe/owalne kształty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i upiec na złoty kolor (około 15 minut). Ostudzić.
 
Krok III
Miąższ z mango zmiksować blenderem. Cukier, żelatynę i wodę wymieszać. Połączyć z musem z mango, odstawić na około 15 minut, a następnie wyłożyć mus na ciasteczka. Wstawić do lodówki na około 30 minut, aby całość stężała. 
 
Krok IV
Przygotować masę cukrową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 minut. Dodać do niej glukozę i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Dodawać stopniowo do cukru pudru i zagniatać jak ciasto, do uzyskania gładkiej masy. Podzielić na 3 części: jedną zostawić białą, do pozostałych dodać barwnik czerwony i czarny, ponownie wyrobić, aby uzyskać jednolity kolor. Z masy cukrowej uformować oczy, dziubki i nóżki kurczaków. Ułożyć je na ciasteczkach. 
 
 
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar