Konkursy/

2019-04-12

Desery

Słodka Wielkanoc Wybierz odpowiedni cukier do swojego wypieku

Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych. Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in… w cukrze! Diamant podpowiada, jak wyczarować wielkanocne desery marzeń i jaki rodzaj cukru do tego wybrać.

 
 
Fot. Diamant
 
 
Podczas Świąt staramy się, aby wszystkie dania na stole oczarowały gości smakiem i przepięknymi zdobieniami. Widmo zakalca, grudek w cieście czy roztopionych dekoracji spędziło sen z powiek każdemu, kto próbował sztuki cukierniczej w domowym zaciszu. W wypiekach liczą się bowiem szczegóły, które decydują o sukcesie wypieku i olśniewającym efekcie podczas świątecznego przyjęcia. 
 
Trzy rodzaje cukru – nieskończenie wiele inspiracji 
Podstawą deserów i ciast jest… cukier, często jednak sięgamy po tradycyjne kryształki, dodając je do każdego rodzaju ciast. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier Puder Diamant będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei Cukier Drobny Diamant doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grubą Rafinadę Diamant warto wykorzystać do… dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, Rafinada nie rozpuszcza się i nie zmienia zabarwienia, tworząc idealną dekorację ciast i ciasteczek, na których urocze kryształki prezentują się wyjątkowo apetycznie. 
 
Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach albo marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Te oryginalne pomysły na przekąski podczas Świąt z pewnością podbiją serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości.
 
Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach – na 12 wydmuszek
 
Składniki:
2 jajka
75 g masła lub margaryny 
75 g DIAMANT Cukier Drobny 
1 opakowanie cukru waniliowego
75 g mąki 
½ łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżka stołowa kakao
1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
2 łyżki stołowe wody
10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)
 
 
Sposób przygotowania:
Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju- rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem- maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 – 200 stopni Celsjusza. 
 
Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym
 
Składniki:
50 g siekanych migdałów
300 g marchewki oczyszczonej
½ laska wanilii
5 jajek
250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
150 g mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
125 g mielonych orzechów laskowych 
75 g mielonych migdałów
Szczypta soli
Szczypta cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
100 ml oleju
 
Kremowe przybranie:
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
70 g DIAMANT Cukier Puder
Sposób przygotowania:
 
Muffinki:
Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.
 
Kremowe przybranie:
Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.
 
Nasza rada:
Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.
 
 
 
Fot. Diamant
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar