Konkursy/

2019-03-24

Dania mięsne

Powiew wiosny - Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Wraz z nadejściem wiosny także w kuchni postawmy na feerię barw i niebanalny mariaż smaków. Kolorowe, świeże i chrupiące warzywa wraz z soczystą, delikatną wieprzowiną stworzą idealną przekąskę – w sam raz na wiosenną porę. 

 

 

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami
 
Składniki:
- 1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” marki Berger  
- 4 tortille
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sałata rzymska
- 1 serek śmietankowy
 
Wykonanie:
Wyjąć Mięso pomału uwarzone z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki. Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna. Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar