Konkursy/

2019-03-12

Diety

Żywność funkcjonalna – czym jest i dla kogo?

W ostatnich miesiącach, na fali mody na zdrowe odżywianie i aktywny tryb życia, wiele osób zainteresowało się tematem żywności funkcjonalnej. Produkty z tej kategorii mogą nieść ze sobą szereg zdrowotnych korzyści, choć nie powinny być postrzegane jako alternatywa dla zróżnicowanej diety. Jakie produkty zaliczają się do żywności funkcjonalnej i kto może się nią zainteresować?

 

 

 

 

Czym jest żywność funkcjonalna?

Żywność funkcjonalna to taka żywność, która ma pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, dostarczając mu niezbędnych składników odżywczych (między innymi witamin i minerałów). Opiera się na założeniu, że prawidłowa dieta ma ogromną rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym (związanym z procesami starzenia organizmu i zwiększonym tempem życia, takimi jak choroby serca, nowotwory, osteoporoza czy cukrzyca) i niedoborom pokarmowym. Nigdy nie powinna stanowić alternatywy dla zbilansowanej diety, może być natomiast wartościowym uzupełnieniem codziennego odżywiania.

Żywność funkcjonalna, czyli jaka? Kto powinien urozmaicić nią codzienną dietę?

Pod pojęciem żywności funkcjonalnej kryje się bardzo szeroki zakres produktów. Zaliczają się do niego między innymi probiotyki, prebiotyki i sterole roślinne. Probiotyki to żywe mikroorganizmy – w większości bakterie – które przyjmowane okresowo dają szereg korzyści zdrowotnych, między innymi wspomagają układ immunologiczny i ograniczają ryzyko alergii.

Prebiotyki sprzyjają wzrostowi poszczególnych bakterii w jelicie grubym, które są korzystne dla zdrowia, a także hamują wzrost bakterii potencjalnie szkodliwych. Stanole i sterole, które występują naturalnie w niewielkich ilościach w roślinach i owocach, mają działanie obniżające poziom cholesterolu. O żywności funkcjonalnej można mówić  w przypadku produktów celowo wzbogaconych substancjami odżywczymi – jest to na przykład chleb z dodatkiem kwasu foliowego lub sok pomarańczowy wzbogacony wapniem wspierającym zdrowie kości.

Dawniej probiotyki były tradycyjnie obecne w kiszonkach, takich jak ogórki i kapusta kiszona oraz w produktach mlecznych – kefirach i jogurtach. Obecnie jednak żywność sprzedawana w sklepach często jest pozbawiona szczepów bakteryjnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania flory w jelitach. Współcześnie wielu producentów decyduje się na dodanie zdrowych dodatków do żywności. Podobnie sklepy dla sportowców i apteki promują suplementy diety dla osób aktywnych fizycznie w postaci wygodnych w użyciu kapsułek lub napojów.

W tej kategorii znajduje się na przykład napój BCAA Xtra Drink – aminokwas dostarczający leucyny, izoleucyny i waliny, które wspierają organizm po intensywnym wysiłku fizycznym, skracając okres jego regeneracji. Żywność funkcjonalna sprawdza się nie tylko w przypadku osób prowadzących aktywny tryb życia, ale także okresowo jako produkty wspierające zdrowie organizmu i poprawiające jego odporność.

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar