Konkursy/

2019-03-10

Sałatki i surówki

3 przepisy na błyskawiczne i pożywne sałatki

Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Warto więc zadbać o siebie, a w szczególności o to, co jemy. Są sposoby, by nie zajęło nam to wiele czasu, a jednocześnie było pyszne. Mowa o sałatkach, z których każdy znajdzie coś dla siebie.

Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty. Dodatkowo, sałatka niezależnie od przepisu zawiera wiele zdrowych składników, które pomagają zaspokoić zapotrzebowanie na różne witaminy. Dlatego warto mieć kilka przepisów w zanadrzu. Oto one! 
 
Sałatka hawajska
 
Składniki: 
1 pęczek świeżego szczypioru 
200 g kukurydzy
200 g ananasa
300 g żółtego sera
200 g polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
1 jogurt naturalny 
200 g makaronu typu „kolanko”
sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Drobno siekamy szczypior. Ananasa odsączamy i kroimy w małe kawałki. Kukurydzę odsączamy, polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol i żółty ser kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy razem i dodajemy ugotowany makaron. Całość polewamy jogurtem naturalnym i przyprawiamy do smaku. 
 
 
 
Sałatka ziemniaczana
 
Składniki:
4 ziemniaki
2 jajka
100 g startego parmezanu
1 pęczek świeżego szczypiorku
200 g szynki podhalańskiej NATURA firmy Konspol 
150 g rukoli
 
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo. Szczypiorek siekamy, szynkę podhalańską NATURA firmy Konspol kroimy w kosteczkę. Ugotowane ziemniaki kroimy w duże kostki, a jajka w księżyce. Dodajemy starty parmezan.
 
 
 
 
Sałatka włoska
 
Składniki:
200 g makaronu świderek
1 papryka czerwona
3 ogórki konserwowe
100 g polędwicy królewskiej z kurczaka firmy Konspol
100 g sera żółtego
200 g kukurydzy
1 garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
 
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Polędwicę królewską z kurczaka marki Konspol, ser żółty i paprykę kroimy w kostkę, natomiast ogórki konserwowe w plasterki. Wszystko łączymy z odsączoną kukurydzą i ugotowanym makaronem, następnie polewamy oliwą z oliwek. Na koniec dekorujemy liśćmi bazylii. 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar