Konkursy/

2019-03-10

Dania mięsne

Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką

Quiche to świetny pomysł zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. W przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu – można ją przygotować z dowolnych składników. Dziś proponujemy smakowite quiche w wiosennym wydaniu: z cukinią, fetą i szynką. Sprawdź, jak prosto je wykonać!

 

Wiosenne quiche z cukinią, fetą i szynką fot. ZM Pekpol

 
Quiche to wyjątkowa potrawa, która wyzwala kreatywność. Chociaż zwykle składnikami bazowymi są: jajka, śmietana, to dodatkiem mogą być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Do tej potrawy możemy wybrać chudą wędlinę, która jest bogatym źródłem białka, np. szynkę Kurpiowskie Specjały. Ma ona niewiele tłuszczu i cholesterolu, a dużo pełnowartościowego białka. Świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
 
Quiche z cukinią, fetą i szynką
Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje
Składniki: 
20 dkg mąki pszennej 
10 dkg zimnego masła
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania formy 
Nadzienie:
15 dkg szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol 
12 dkg tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
1/2 cukinii
2 pory 
1 kostka sera feta 
2 jajka
18 dkg śmietany 30%
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
świeża bazylia do dekoracji
 
Jak przygotować: 
Mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki schłodzonego masła i posiekaj nożem. Dodaj jajko, sól, zagnieć dokładnie ciasto, uformuj w kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. 
 
 
Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż do wysmarowanej tłuszczem formy. Uformuj wysokie brzegi, a całe ciasto podziurkuj dokładnie widelcem, aby się nie podnosiło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10-15 minut.
Umyj, pokrój, wrzuć na patelnię z oliwą pory i duś na małym ogniu ok. 10 min. Szynkę pokrój w  cienkie paseczki, fetę w kostkę, a cukinię w plasterki.
Do miski wrzuć szynkę, pory, śmietanę, jajka, połowę startego sera, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Na upieczony spód wylej masę, przykryj plasterkami cukinii, startym serem, dodaj fetę i piecz ok. 30 minut. Gotowy quiche ozdób pieprzem i listkami bazylii. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.
 
Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/ 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar