Konkursy/

2019-03-07

Sałatki i surówki

Niezawodny wielkanocny przepis? Sałatki, które smakują dzieciom

Dzieci w zależności od wieku lubią delikatne, jak i bardziej wyraziste potrawy. Jedno jest pewne – różnorodność wielkanocnych sałatek sprawi, że nawet mały niejadek spróbuje przygotowanego przez rodziców dania. Sprawdź najlepsze sałatki, które powinny gościć na wielkanocnym stole!

 

 

 

Sałatka z kukurydzą

 

Sałatka z kukurydzą to z pewnością idealny pomysł na świąteczną sałatkę. Jest bardzo prosta w wykonaniu i nie zajmuje wiele czasu. Słodka kukurydza i papryka czerwona najczęściej smakują nawet dzieciom. Co jeszcze wchodzi w skład sałatki? Szynka, ser żółty oraz cebula. Ten ostatni składnik można pominąć, jeśli wiemy, że mali goście jej nie lubią. Składniki połączy Majonez Dekoracyjny WINIARY, który doda wyrazistości wielkanocnej sałatce.

 

Sałatka jajeczna z szynką

 

W przepisach wielkanocnych nie może zabraknąć bogatych w wiele składników odżywczych i pożywnych jajek. Dlatego kolejna sałatka będzie bazować właśnie na nich. Dodatkowo dodajemy szynkę, ogórka konserwowego, ananasa z puszki, białą część pora, groszek konserwowy oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY. Wyrazisty smak pora można zlikwidować poprzez sparzenie go wrzątkiem.

 

Sałatka jarzynowa

 

Sałatki wielkanocne mogą być niezwykle oryginalne, jednak tradycyjna jarzynowa powinna gościć na każdym świątecznym stole. Według uznania można ją nieco zmodyfikować. Podstawowymi składnikami są marchew, ziemniaki, seler, ogórek kiszony, jajka ugotowane na twardo, groszek konserwowy oraz sos majonezowo-musztardowy. Do sałatki można dodać również inne ulubione składniki, np. fasolę czerwoną z puszki lub kukurydzę konserwową.

 

Sałatka z kurczakiem, ananasem i grzankami razowymi

 

Każdy ma swój ulubiony wielkanocny przepis, jednak warto czasami poeksperymentować z dodatkami. Do delikatnego fileta z kurczaka możemy dodać kawałki ananasa, które nadają sałatce nieco słodyczy. Sekretem soczystego mięsa jest w tym przypadku gotowanie w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY. Na wierzchu można umieścić chrupiące grzanki z chleba.

 

Sałatka warstwowa

 

Potrawy wielkanocne nie tylko powinny być pyszne, ale również ciekawie wyglądać. Są to dwa czynniki, na które uwagę zwracają szczególnie dzieci. Dlatego kolejny przepis to kolorowa warstwowa sałatka. Warto podawać ją w przezroczystych salaterkach, aby wszystkie warstwy były widoczne. Przygotowanie sałatki nie zajmie wiele czasu. Wystarczy kilka składników – groszek, rzodkiewka, jajka ugotowane na twardo, papryka (zielona i czerwona) oraz opcjonalnie boczek wędzony i cebula. Smak potrawy podkreśli oczywiście majonez oraz świeży rozmaryn. Kolejność nakładania warstw nie ma znaczenia, należy tylko pamiętać, aby na każdej rozsmarować trochę majonezu.

 

Wiosenna sałatka

 

 

Wiosenna sałatka to idealna przystawka lub dodatek do dania głównego. Zawiera różnorodne składniki, takie jak jajka na twardo, paprykę, szynkę, mix sałat oraz sos z majonezu, jogurtu i opcjonalnie chrzanu. Sałatkę warto podawać od razu po przygotowaniu, by warzywa były świeże i chrupiące.

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar