Konkursy/

2019-02-21

Desery

Owoce w wersji smart? Idealne na przekąski

Zgodnie z zaleceniami dietetyków i piramidą zdrowego żywienia staramy się jeść jak najwięcej owoców i warzyw. O ile wiosna oraz lato dają nam pełne pole do popisu swoim urodzajem, o tyle zimne dni znacznie ograniczają i utrudniają nam sięganie po świeże, lokalne produkty, których o tej porze roku jest wyjątkowo mało. Wbrew pustkom na targach i ryneczkach, przekonujemy, że ostatnie miesiące zimy też mogą być owocowe! 

O tej porze roku zachowaj wyjątkową ostrożność przy kupowaniu świeżych owoców. Te niewystępujące naturalnie zimą, np. truskawki czy maliny, to dość ryzykowny zakup. Aby zapewnić im warunki do wzrostu, używane jest sztuczne światło oraz pestycydy. Dodatkowo, takie owoce psują się o wiele szybciej niż ich naturalna wersja. Czy to oznacza, że powinniśmy rezygnować z jedzenia owoców w porze zimowej? Absolutnie nie! Podpowiadamy, jak uzupełnić owocowe zapotrzebowanie mimo śniegu i mrozu.
 
 
 
 
 
Owoce w formie kieszonkowej
Batony owocowe to idealny pomysł dla zabieganych, którzy mają ochotę na zdrową, owocową przekąskę, jednak brak im czasu na to, aby przygotować ją samemu. Możesz wybrać swoje ulubione smaki, które zawierają w sobie owocowe propozycje. Pamiętaj by zwrócić uwagę na skład batonów, po które sięgasz. Wybieraj te o czystym składzie, które zawierają wyłącznie naturalne składniki, np. daktyle, pastę orzechową, soki owocowe czy kawałki owoców suszonych bądź liofilizowanych. Nie tylko zaspokoisz głód, ale również uzupełnisz wartości odżywcze!
 
Suszone owoce 
Choć do niedawna kojarzyły się nam przede wszystkim jako dodatek, bez problemu mogą pełnić rolę zdrowej, owocowej przekąski w najmroźniejsze dni. Wybierz smak, który najbardziej Ci odpowiada. W sklepach dostępna jest pełna gama suszonych owoców. Każdy rodzaj dostarczy Ci konkretnych wartości odżywczych – wybór należy do Ciebie. Potrzebujesz wapnia i dawki witaminy A? Wybierz suszone mango. Brakuje Ci potasu, miedzi i wit. B2? Uzupełnisz je dzięki suszonym śliwkom. Chcąc dostarczyć sobie wapnia i żelaza, sięgnij po suszone figi. W Złotych owocach z kolei znajdziesz m.in. fosfor czy witaminę B1 oraz więcej żelaza niż zawiera szpinak. Do wyboru masz również suszone śliwki, morele, żurawinę, wiśnie czy daktyle. Zwiększona ilość błonnika zawarta w suszonych owocach pomoże nasycić Cię na dłużej. Po takiej przekąsce poczujesz zastrzyk energii, która będzie uwalniała się sukcesywnie do Twojego organizmu. Sięgnij również po mieszanki bakalii, które w swoim składzie oprócz owoców suszonych zawierają również orzechy, m.in. mixy studenckie. Słodycz owoców przełamiesz wytrawnym smakiem, a ich chrupiąca faktura dodatkowo odmieni przekąskę. Zawarte w nich orzechy laskowe, arachidowe oraz nerkowca, dodatkowo dostarczą Ci sporą dawkę mikro- i makroelementów, w tym potasu odpowiadającego za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, fosforu pomagającego utrzymać zdrowe kości oraz zęby, czy magnezu niwelującego uczucie zmęczenia i znużenia.
 
Zimowe smoothie dyniowo-nerkowcowe z nasionami chia
 
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
75 g Orzechów nerkowca Bakalland 
100 g Pestek dyni Bakalland
1 banan
1 szklanka mleka wg uznania (np. krowie, roślinne) 
½ pomarańczy obrana z błonek
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
szczypta chilli
1 łyżeczka nasion chia
 
Pół szklanki orzechów nerkowca zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wylewamy wodę i blendujemy orzechy. Dodajemy szklankę puree z dyni, banana, pomarańczę, mleko, miód, po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu oraz niewielką szczyptę chilli. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy łyżeczkę nasion chia i dobrze mieszamy napój. Po godzinie koktajl jest gotowy do picia. Przed podaniem możemy posypać koktajl pestkami dyni. Na zdrowie!
 
 
 
 
Truskawkowy koktajl z orzechami
 
Składniki:
150 g mrożonych truskawek
100 g Migdałów Bakalland
100 g Orzechów laskowych Bakalland 
mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
 
Po pół szklanki migdałów oraz orzechów laskowych zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Po tym czasie odlewamy wodę. Orzechy, migdały, truskawki, jogurt oraz miód dodajemy do blendera kielichowego i miksujemy wszystko na gładką masę. Możemy regulować gęstość koktajlu według uznania, dodając odrobinę mleka.
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar