Konkursy/

2019-02-04

Profilaktyka

Czy warto stosować probiotyki w czasie ciąży?

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre substancje odżywcze. Stąd też tak ważne jest to, co przyszła mama kładzie na talerzu i jaki sposób żywienia praktykuje. Dlaczego warto przyjmować probiotyki i preparaty mineralno-witaminowe, będąc w ciąży?

 

 
Kiedy najlepiej jest brać probiotyki?
Aby probiotyki w ciąży (Więcej tutaj: http://wybieramprobiotyk.pl/2018/05/30/probiotyki-w-ciazy/) dobrze się wchłaniały i trafiły do jelita grubego, gdzie zostaną skolonizowane, nigdy nie powinny być przyjmowane na czczo. Warto, aby probiotyki przyjąć w trakcie trwania posiłku, najlepiej podczas spożywania dań zawierających dobre tłuszcze. Mowa przede wszystkim o produktach kupionych w aptece. Naturalne probiotyki w postaci kefirów, ogórków czy kapusty kiszonej można spożywać do woli, proporcjonalnie do preferencji i potrzeb.
 
Probiotyki – szereg korzyści dla przyszłej mamy
Probiotyki są zalecane zwłaszcza dla osób, które przechodziły kurację antybiotykową, a ich naturalna flora jelitowa została na jej skutek mocno zaburzona. Są również polecane przyszłym mamom, a później w okresie laktacji. Niosą szereg korzyści dla organizmu, dlatego zaleca się ich przyjmowanie nie tylko kobietom w ciąży, lecz każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie – także osobom będącym na diecie.
 
Probiotyki dostarczają korzyści w postaci:
 
·        utrzymania odpowiedniego środowiska w pochwie – flora bakteryjna w pochwie ma pośredni wpływ także na rozwijające się dziecko; środowisko pochwy jest prawidłowe, jeśli znajduje się w nim pałeczka kwasu mlekowego; probiotyki można dostarczyć w postaci tabletek doustnych, kapsułek dopochwowych lub żelu intymnego – dobre bakterie w nich zawarte skolonizują pochwę, tworząc naturalną mikroflorę i zapewniając jej wyższą odporność na infekcje i zakażenia;
 
·        poprawa funkcjonowania układu immunologicznego – probiotyki mają zdolność kolonizacji w jelicie grubym oraz namnażania; wzmacniają układ odpornościowy mamy i dziecka, ograniczając ryzyko powstania chorób alergicznych.
 
Czy w ciąży warto stosować preparaty mineralno-witaminowe?
Suplementy diety warto stosować z rozsądkiem w czasie ciąży, najlepiej przedtem wykonać podstawowe badania krwi, które wykażą niedobory, a następnie zasięgnąć porady lekarza. Szczególnie istotne jest przyjmowanie kwasu foliowego – należy to zrobić na 12 tygodni przed rozpoczęciem starań o potomka. W ciąży ważne jest stosowanie witaminy D3. Zapotrzebowanie na kwas foliowy powinno być dopasowane do konkretnej kobiety. Te, które zmagają się z niektórymi chorobami, na przykład epilepsją, i przyjmują leki przeciwdrgawkowe powinny mieć zwiększoną dawkę kwasu foliowego. Brak pokrycia tego zapotrzebowania może mieć ogromne skutki dla zdrowia dziecka i objawiać się poprzez rozszczep kręgosłupa czy bezmózgowie. Każdorazowo zwiększenie dawki kwasu foliowego powinien rozważyć lekarz prowadzący.   
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar