Konkursy/

2019-02-03

Dania dla jarosza

Zakazany owoc. Walentynkowy hummus z granatem

Mało który owoc tak mocno pobudzał fantazję starożytnych, jak soczysty i słodki granat. Za symbol płodności, długowieczności i bogactwa uważa się go do dzisiaj. W Grecji owoce granatu wręcza się nowożeńcom, aby zapewnić im pożycie pełne namiętności i… gromadkę dzieci. Prezentujemy więc idealną przekąskę na walentynkowy wieczór – domowy hummus z dodatkiem granatu. 

Rubinowe pestki pełne intensywnego smaku nie bez powodu uważa się za afrodyzjak. Nawet, jeśli starożytne legendy włożymy między bajki, pozostają argumenty współczesnych naukowców. Granaty pełne są witamin i antyoksydantów, usprawniając przy tym pracę układu krwionośnego. Nic dziwnego, że przepisy z wykorzystaniem pestek granatu idealnie pasują na Walentynki i wieczory pełne intensywnego bicia serc!
 
 
 
 
 
Walentynkowy hummus z granatem
 
Składniki: 
1 owoc granatu
1/4 szklanki tahini
sok z ok. 2 cytryn
1 ząbek czosnku 
2 łyżki oliwy z oliwek
duża szczypta soli
1 puszka ciecierzycy w zalewie marki Jasmeen
przyprawa zatar do posypania (opcjonalnie)
do podania: chlebki pita, kruche pieczywo lub słupki z warzyw
 
Przygotowanie:
1. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż. Postaraj się nie zmarnować soku! Możesz go dodać do hummusu lub… szampana! 
2. W kielichu blendera utrzyj tahini wraz z sokiem cytrynowym. 
3. Dodaj czosnek, oliwę i sól. Blenduj dalej, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Możesz w tym celu dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.
4. Przełóż hummus do miseczki, zamieszaj okrężnym ruchem i skrop oliwą z oliwek. Wierzch posyp obficie pestkami granatu. Doskonale smakować będzie z dodatkiem zataru!
5. Podawaj z pitą, kruchym pieczywem lub kawałkami warzyw, np. selera, marchewki lub ogórka. Smacznego!
 
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar