Konkursy/

2019-01-27

Napoje

Musujące Jabłko na karnawał

Lekki, orzeźwiający, musujący i kusząco owocowy – idealny drink karnawałowy. Prosty w przygotowaniu, zaskoczy soczystym, doskonale zbalansowanym smakiem. W propozycji Braci  Sadowników słodycz jabłka łączy się ze świeżością agrestu, a całość przełamuje ziołowa nuta szałwii. Znakomity pomysł na imprezy karnawałowe!

 

 
W każdej recepturze na drinka najważniejsza jest odpowiednia baza. W karnawałowej inspiracji Braci Sadowników jest nią Musujące Jabłko i agrest. Lekko musujący napój z tłoczonego na zimno soku, z wodą i bąbelkami – bez dodatku cukru, barwników i konserwantów. Według Braci Sadowników, agrest to najlepsze orzeźwiające towarzystwo dla jabłka. Nie zmienia jego smaku, a jedynie sprawia, że kwaśne nuty zostają wyciągnięte na pierwszy plan. W karnawałowym drinku całość kompozycji uzupełniają słodkie i soczyste jabłko Gala oraz wyrazista szałwia.
 
Karnawałowy drink z Musującym Jabłkiem i agrestem
 
Składniki na 4 drinki:
 
2 butelki Musujące Jabłko i agrest Bracia Sadownicy
8-12 listków szałwii
4 łyżeczki cukru trzcinowego
1 jabłko Gala Bracia Sadownicy
około 200-300 g kruszonego lodu
 
 
Sposób przygotowania:
Do czterech wysokich szklanek z grubego szkła wrzucić po 2-3 listki szałwii. Dosypać po łyżeczce cukru trzcinowego. Jabłko przekroić na ćwiartki, wydrążyć i pokroić na plasterki, dodać do szklanek. Przy pomocy drewnianej pałki lub np. drewnianej łyżki utrzeć całość, aby szałwia i jabłko uwolniły aromat i smak. Całość zasypać kruszonym lodem i zalać Musującym Jabłkiem i agrestem.
 
Wariant:
Przed dodaniem Musującego Jabłka można na lód wlać 50 ml rumu lub żubrówki.
 
W karnawałowych drinkach doskonale sprawdzą się również inne warianty Musującego Jabłka – klasyczne, z kwiatem bzu, śliwką, czarną porzeczką.
 
 
Bracia Sadownicy Musujące Jabłko 
Bracia Sadownicy Musujące Jabłko i agrest
Bracia Sadownicy Musujące Jabłko i kwiat bzu
Bracia Sadownicy Musujące Jabłko i czarna porzeczka
Bracia Sadownicy Musujące Jabłko i śliwka
Cena: ok. 4 zł/ 330 ml
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar