Konkursy/

2018-12-23

Dania mięsne

Pomysł na święta z Instagrama

Codziennie na Instagramie pojawia się 80 milionów zdjęć. Jak pokazują przeprowadzone przez Bakalland badania, duża część z nas dzieli się ze znajomymi swoimi kulinarnymi zmaganiami w postaci fotografii. A gdyby tak odwrócić sytuację i w te święta zainspirować się potrawami, które królują na zdjęciach zamieszczanych w mediach społecznościowych? Nic prostszego, specjalnie dla Was zebraliśmy propozycję najbardziej fotogenicznych potraw, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole! Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami, kurczak nadziewany orzechowym musem podany w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków w orzechowej panierce, a może pieczone owoce z bakaliami? To propozycje dań, które nie tylko są bardzo smaczne, ale gwarantują również zachwyt gości… i możliwość pochwalenia się swoimi świątecznymi, kulinarnymi zmaganiami w sieci! 

 
Idealna sałatka owocowa z chrupiącymi orzechami i burakiem 
 
Składniki: 
3 duże buraki
2 gałązki tymianku
Sok z połowy cytryny 
3 pomarańcze
100 g mixu sałat 
Pęczek rzodkiewki 
1 owoc granatu
90 g Migdałów lekko solonych Bakalland
70 g Nerkowców lekko solonych Bakalland
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki płynnego miodu
Sól i pieprz do smaku 
 
Buraki dokładnie myjemy. Skrapiamy sokiem z cytryny i z dodatkiem gałązek tymianku zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Po upieczeniu studzimy i kroimy w cienkie plastry. Na dużym półmisku wykładamy mix sałat. Na sałacie układamy pokrojone w plastry pomarańczę, rzodkiewkę i buraki. Całość posypujemy owocami granatu i orzechami. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, musztardę i miód, przyprawiamy do smaku. Gotową sałatkę polewamy dressingiem przed podaniem. 
 
 
 
Zapiekane ziemniaczki w orzechowej posypce 
 
Składniki: 
0.5 kg ziemniaków 
6 łyżek musztardy rosyjskiej
50 g masła 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy
90 g Migdałów lekko solonych Bakalland 
70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland 
Sól i pieprz do smaku 
 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę: musztardę, czosnek, posiekane orzechy: migdały lekko solone i prażone pistacje oraz masło. Dokładnie mieszamy, aż dobrze się ze sobą połączą. Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki, które polewamy marynatą. Całość skrapiamy dodatkowo oliwą i przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – przez ok. 30 minut, aż będą miękkie i zarumienione. Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do świątecznych mięs. 
 
 
 

Kurczak nadziewany musem orzechowym 
 
Składniki: 
 
1 duży kurczak 
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland 
70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
75 g Nerkowców Bakalland
2 marchewki 
1 cebula 
1 liść laurowy
Kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 
100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland 
Sól i pieprz do smaku 
 
Marchewki myjemy i ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobna kostkę. Warzywa podsmażamy na patelni razem z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec). Gdy będą miękkie wyjmujemy przyprawy i jeszcze przez chwilę podsmażamy z rodzynkami. Orzechy moczymy w osobnym naczyniu (najlepiej przez noc), a następne blendujemy na delikatny mus, w zależności od preferencji smakowych możemy je doprawić. Zmielone orzechy dodajemy do marchewki z rodzynkami, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy umytego kurczaka. Całość wkładamy w rękawie do pieczenia na ok. 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – aż kurczak będzie złocisty. Dobrze będzie smakował podany z pieczonymi ziemniaczkami w orzechowej posypce i skropiony cytryną. 
 
 

Pieczone owoce z musem bakaliowym i odrobiną chilli 
 
Składniki:
Ulubione owoce np. gruszki lub jabłka 
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
100 g Śliwek całe owoce Bakalland
100 g Daktyli Bakalland 
40 g BIO Chipsów Kokosowych Bakalland 
100 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki płynnego miodu 
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland 
Szczypta chilli 
 
Owoce dokładnie myjemy przekrajamy na połówki i wydrążamy. Następnie na patelni podsmażamy suszone owoce z odrobiną chilli. Na sam koniec dodajemy do nich mleko kokosowe, miód i posiekane orzechy oraz chipsy kokosowe. Gotową masę przekładamy do owoców. Pieczemy przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Deser najlepiej smakuje podany na ciepło. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar