Konkursy/

2018-12-18

Desery

Śliwkowe crumble czyli deser z gorącą kruszonką

Czy istnieje coś pyszniejszego niż pieczone owoce pod słodką kruszonką? Tak prosty, a jakże smaczny deser przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii. Nic dziwnego, że tak wiele osób uwielbia crumble! 

 
Zapiekany deser, a dokładniej zapiekany ze śliwką - bo ta najlepiej smakuje podczas jesieni i zimy, znają prawie wszyscy. Jakże oczywiste połączenie składników, które są znane i lubiane, daje niesamowicie aromatyczną i słodką przekąskę. Ten mix słodkości zaspokoi nawet największego łasucha. Śliwkowe crumble z odrobiną serka mascarpone smakuje najlepiej w chłodne wieczory i z pewnością zagości na waszych stołach już na stałe. Słodycz kruszonki podkreśli cukier Diamant, który powstaje wyłącznie z pysznych, polskich buraków.

Śliwkowe crumble
 
Składniki:
Śliwkowe crumble
100 g miękkiego masła
100 g płatków owsianych
250 g płatków migdałowych
5 łyżek cukru
500 g śliwek
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
do podania: serek mascarpone
 
Sposób przygotowania:
Z masła, płatków owsianych i migdałowych oraz 5 łyżek cukru zagniatamy kruszonkę. Masę wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek. Mieszamy je z 4 łyżkami cukru i 1 łyżką cynamonu. Śliwki przekładamy do 2 foremek do zapiekania. Posypujemy pokruszoną kruszonką i zapiekamy 20 minut w 200 st. Serwujemy na ciepło, np. z łyżką serka mascarpone.
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar