Konkursy/

2018-12-10

Napoje

Herbata w termosie - o czym należy pamiętać

Zimą chętnie korzystamy z termosów lub kubków termicznych. Dzięki nim możemy w nawet najbardziej niesprzyjających warunkach napić się ciepłej, rozgrzewającej herbaty. Pamiętajmy jednak, że aby herbata z termosu smakowała tak dobrze, jak ta z ulubionej filiżanki, należy przygotować ją w odpowiedni sposób. 

Błędem, który najczęściej popełniamy, jest wrzucanie liści herbacianych lub torebki prosto do termosu. Wiele osób pozostawia również fusy przez cały dzień, co sprawia, że herbata, z uwagi na przenikające do wody garbniki, staje się niezwykle gorzka. Pamiętajmy również, że napar przez kilka godzin w kubku staje się intensywniejszy, można więc do parzenia użyć mniej liści herbacianych niż zwykle. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbatę z termosu. 
 
 
 
 
 
Herbata rozgrzewająca
Jeśli Twój termos lub kubek termiczny ma gumowe elementy, to dodatki o intensywnym smaku, jak np. imbir, czy barwiące, jak np. szafran, mogą pozostawić na nich niezmywalne ślady. Warto więc posiadać wymienne elementy do kubka termicznego lub kupić termos, który będzie w całości wykonany ze stali.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Kawałek korzenia imbiru
Łyżeczka miodu
2 goździki
Szczypta cynamonu
 
Przygotowanie:
Wodę gotujemy z goździkami i cynamonem. Zalewamy nią herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu używając sitka, dodajemy miód oraz starty na tarce imbir. 
 
Herbata wzmacniająca odporność
Ciepły napój z dodatkiem domowego soku malinowego czy miodu nie tylko będzie smaczny, ale również wesprze odporność organizmu.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Sok malinowy
Cytryna
Suszone pomarańcze
 
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Przelewamy do termosu, dodajemy sok malinowy, sok z cytryny i suszone pomarańcze. 
 
Herbata łagodząca dolegliwości trawienne
Kurkuma działa łagodnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz rozkurczająco. Dodatkowo wspomaga pracę trzustki i wydzielanie gastryny – hormonu wpływającego na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. 
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Kawałek korzenia kurkumy
Brązowy cukier
Kilka listków mięty
 
Przygotowanie:
Miętę ucieramy z cukrem. Herbatę parzymy przez 3-4 minuty. Dodajemy startą na tarce kurkumę. Napój przelewamy do termosu i dodajemy utartą miętę z cukrem. 
 
Smacznego!
 
 
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar