Konkursy/

2018-11-19

Diety

A co po treningu?

 Piłkarze FC Barcelona zdradzają co jeść, aby pozostać w formie

 
Lubicie długie spacery, wspólne wycieczki rowerowe czy wypady na basen? Aktywność fizyczna jest ważna w każdym wieku, a rozbudzanie zainteresowania dziecka sportem to inwestycja na całe życie. Ale przecież po treningu trzeba uzupełnić stracone witaminy i mikroelementy. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą dietetycy i piłkarze FC Barcelona i w ramach akcji Beko #JedzJakMistrz zdradzają sekrety swoich po treningowych posiłków.
 
Dieta Twojego dziecka, ma nie tylko ogromny wpływ na jego stan zdrowia czy masę ciała, ale również na wydolność i wytrzymałość organizmu małego sportowca. Jeśli Twój maluch uwielbia się ruszać, a czas wolny spędza na zajęciach dodatkowych z pływania, piłki nożnej, siatkówki czy karate, zadbaj o to, aby dostarczać mu jak najwięcej odpowiednich witamin i minerałów. Najlepszym momentem będzie czas zaraz po treningu, kiedy organizm najbardziej potrzebuje minerałów i mikroelementów, które mógłby wykorzystać do budowania mięśni. Piłkarze FC Barcelona swoje posiłki jedzą zazwyczaj w ciągu pierwszych 30 minut po intensywnym wysiłku fizycznym. Według hiszpańskich mistrzów jest to kluczowy czas i absolutnie nie powinno się go wypełniać fast foodami czy szybkimi przekąskami, takimi jak chipsy czy słodycze. Ważne jest, aby zaproponować dziecku pełnowartościowy posiłek, a jeśli nie jest to możliwe, podsunąć mu zdrową przekąskę, bogatą w białko i dobre węglowodany oraz witaminy i sole mineralne. Może być to wcześniej przygotowane smoothie warzywno – owocowe, wytrawne babeczki czy wrap z kurczakiem i warzywami. 
 
W trakcie intensywnego treningu i bezpośrednio po nim należy również pamiętać o dobrym nawodnieniu organizmu. Warto mieć wtedy pod ręką butelkę niegazowanej wody mineralnej lub soku owocowego rozcieńczonego wodą. 
 
Zastanawiacie się, jakie potrawy preferują piłkarze zaraz po treningu i co najchętniej podsuwają mu ich dietetycy? Przedstawiamy przepis na pyszne babeczki spaghetti, które są nie tylko pyszne i wyglądają kusząco, ale ich porcja zawiera wszystkie witaminy i mikroelementy, której hiszpańscy mistrzowie potrzebują po intensywnym treningu na boisku. Zastanawiasz się jak możesz je przygotować? Nic prostszego! 
 
 
 
 
 
Do przygotowania babeczek spaghetti potrzebujesz:
 
Składniki: 
350 g makaronu spaghetti
180 g rozdrobnionej mozzarelli 
120 g mleka kokosowego 
60 g startego parmezanu
3 jajka
500 g mielonej wołowiny
miseczka sosu marinara
50 g bułki tartej
1 ząbek czosnku
świeżo posiekana pietruszka
sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
 
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj spaghetti, odcedzić i przepłucz zimną wodą. W dużej misce wymieszaj schłodzone spaghetti z 2 roztrzepanymi jajkami, rozdrobnioną mozzarellą i ½ szklanki startego parmezanu. Wysmaruj foremki na muffinki oliwą z oliwek i włóż do niej spaghetti formując małe gniazdka. Używając szklanki, mocno przyciśnij spaghetti do ścianek foremki. Piecz, aż do zarumienienia makaronu, a w międzyczasie przygotuj klopsiki. W dużej misce połącz mieloną wołowinę, bułkę tartą, czosnek, pozostałe jajka, parmezan i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i uformuj niewielkie kulki. Piecz na dużej patelni, aż mięso stanie się brązowe, a następnie odsącz tłuszcz za pomocą ręczników papierowych. Przygotowane klopsiki zalej sosem i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Do upieczonych wcześniej kubeczków ze spaghetti włóż klopsiki, a całość delikatnie polej sosem powstałym podczas gotowania. Udekoruj parmezanem i pietruszką. Smacznego!
 

Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz. 
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar