Konkursy/

2018-11-13

DEKORACJA WNĘTRZ

Jesienna herbata

Jesienią i zimą nic tak dobrze nie poprawia samopoczucia, jak smaczna herbata, kawa lub gorąca czekolada. Kubek z pysznym napojem umila również niejedno spotkanie w gronie znajomych. Herbaty parzone w czajniczkach, szklankach lub filiżankach, sypane  bądź w torebkach goszczą na naszych stołach niemal codziennie i są nieodłącznym elementem każdego posiłku. 

 

 

Słowo herbata pochodzi z łaciny, herba oznacza zioło. Zgodnie ze starożytną legendą jako pierwszy pijał herbatę chiński cesarz około 5000 lat temu. Japonia zasłynęła natomiast z ceremonii herbacianej, zawierającej sześć przykazań związanych z przygotowaniem i spożywaniem tego napoju, które nie mogło trwać dłużej niż cztery godziny. Dotyczą one między innymi sposobu wzywania gości do pawilonu herbacianego za pomocą drewnianej kołatki, tematyki rozmów przy piciu herbaty – powinna dotyczyć ona tylko spraw poważnych i godnych czy wreszcie moralności pijących – nie wolno było im kłamać, plotkować czy obmawiać innych.*  
 
Choć dziś nie czcimy już tak bardzo herbaty i nie poświęcamy na jej przygotowanie zbyt wiele czasu, warto, gdy mamy taką możliwość, rozkoszować się wyjątkowym smakiem tego napoju oraz zapewnić mu praktyczną i estetyczną oprawę. 
 
Niezastąpionymi akcesoriami do parzenia herbaty są różnego rodzaju dzbanki. Kolorowe napoje na przykład rozgrzewająca herbata malinowa czy czarna bądź zielona z dodatkiem owoców lub kwiatów najlepiej zaprezentują się w transparentnym szkle. Dzbanek William firmy Galicja wykonany z wysokiej jakości przeźroczystego szkła odpornego na wysokie temperatury o pięknej zaokrąglonej formie z zaparzaczem i dekoracyjną przykrywką ze stali nierdzewnej, znakomicie wyeksponuje zawartość i wraz z nią wspaniale ozdobi stół. Dostępny w dwóch funkcjonalnych pojemnościach: 0,8 l i 1 l świetnie sprawdzi się zarówno na indywidualny użytek, jak i dla większej liczby osób. Ergonomiczna rączka dzbanka pozwoli na wygodne nalewanie napoju, zaś duży zaparzacz z drobnymi oczkami na umieszczenie odpowiedniej ilości nawet niewielkich listków herbaty lub suszu owocowego. Oczywiście możemy także zgodnie z naszymi potrzebami używać dzbanka bez zaparzacza na przykład do podawania kawy, kakao czy soków.
 
Doskonałą parę z dzbankiem Wiliam tworzą szklanki Duo w trzech różnych kształtach i pojemnościach wykonane z lekkiego i przeźroczystego szkła. Ich ogromną zaletą są podwójne ścianki, które nie poparzą nas w dłonie i dzięki którym kubek będzie dłużej utrzymywał temperaturę napoju. Szklanki wyposażone są w komfortowy w użyciu dobrze wyprofilowany uchwyt. Transparentne szkło oraz podwójne dno wydobędą z kolorowych napojów ich niepowtarzalne piękno. Kolekcja Duo przyda się również wiosną i latem. Każdy napój będzie wyglądał w nich imponująco i stanie się znakomitą ozdobą spotkań towarzyskich w ogrodzie i na tarasie.
 
Co zatem będziemy serwować w naszym dzbanku i szklankach jesienią i zimą? Herbatę malinową,  gorącą czekoladę z chili, a może oryginalną aromatyczną herbatę z Indii?

Czekolada z chili
 
Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 2 szklanki mleka, ½ szklanki śmietanki 12%, 1 łyżeczka startej gorzkiej czekolady, ½ laski wanilii, szczypta chili.
 
Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać wydrążony miąższ wanilii, zagotować, zmniejszyć ogień. Wrzucić drobno pokruszoną czekoladę. Napój podgrzewać (nie gotować) na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Czekoladę doprawić chili. Podawać od razu po przyrządzeniu, posypaną wiórkami czekolady.**
Masala czaj
 
Składniki: 2 łyżki herbaty assam (liściastej), ½ l wody, 4 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mieszanki przypraw do herbaty indyjskiej, ½ szklanki mleka. Składniki mieszanki przypraw do herbaty: 3 łyżki mielonego imbiru, 2 łyżki mielonego cynamonu, 2 łyżki mielonych goździków, 2 łyżki mielonego kardamonu zielonego, 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego, 1 łyżeczka mielonego kardamonu czarnego (opcjonalnie).
 
Wszystkie przyprawy wrzucić do słoiczka i bardzo dokładnie wymieszać. Przechowywać w suchym miejscu. W rondelku zagotować wodę i herbatę. Następnie dodać cukier i mieszankę przypraw. Mieszać, nie zdejmując z gazu. W drugim rondelku zagotować mleko i dolać do herbaty. Gotować na dużym ogniu, podnosząc rondelek, a kiedy powierzchnia płynu się uspokoi, ponownie podgrzewać. Czynność powtórzyć 3-4 razy. Gotową herbatę przecedzić i przelać do szklanek.***
 
W materiale wykorzystano informacje i zdjęcia produktów marki Galicja dla Twojego Domu.
 
*  por. Słowik mitów i tradycji kultury, Wł. Kopaliński, PIW 1985, str. 373
** Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu. Red. Beata Woźniak, Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2017, str. 154
*** Żyj zdrowo. Harmonia ciała i umysłu. Red. Beata Woźniak, Wydawnictwo Olesiejuk, Ożarów Mazowiecki 2017, str. 156
 
 
 
 
 
Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy Galicja

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar