Konkursy/

2018-10-27

Dania mięsne

Kuchnia orientalna z polskim akcentem!

Tagi: jedzenie

 Tagine z pieczonymi warzywami


Idealne jesienne dania – rozgrzewające, sycące i aromatyczne, to nie tylko specjalizacja kuchni polskiej! W świecie orientu również znajdziemy kulinarne inspiracje, które właśnie teraz warto wykorzystać i przyrządzić np. marokańskie tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Polskim akcentem w tej potrawie będzie pieczony burak cukrowy. To właśnie z niego powstaje krystalicznie biały cukier! Naturalne słodkie nuty warzywa będą doskonale komponować się z egzotycznymi przyprawami i delikatnie pikantnym smakiem tagine!
 
 
 
Buraki cukrowe, uprawiane w lokalnych cukrowniach na terenie Mazowsza i Wielkopolski, dają krystalicznie biały cukier Diamant, który stanowi uniwersalny dodatek do potraw. Z odrobiną cukru i pysznymi burakami cukrowymi można przyrządzić dania z kuchni całego świata – aromatyczne, wytrawne, zachwycające smakiem! Popularne w krajach arabskich tagine, czyli jednogarnkowa, niezwykle kolorowa kompozycja warzyw, mięsa i orientalnych przypraw, to potrawa, w której pieczone buraki cukrowe smakują naprawdę wspaniale. Słodkie nuty smakowe doskonale współgrają z pikantnymi składnikami - to idealne, jesienne danie! Rozgrzeje nas, nasyci, a przy tym jest bardzo proste do zrobienia. Spróbuj już dziś i przekonaj się, że w kuchni jesień może być bardzo kolorowa i apetyczna!
 
Tagine z pieczonymi warzywami korzeniowymi
 
Tagine można przygotować w tradycyjnym naczyniu lub w zwykłym garnku z grubym dnem, jak do gulaszu
 
Składniki:
1/2 buraka cukrowego
1/2 dużego selera
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 pierś z kurczaka
400 ml bulionu
2 liście laurowe
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżeczki cukru białego DIAMANT
sok z 1/4 cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
 
Do podania: kasza bulgur lub kuskus, natka pietruszki
 
Sposób przygotowania: 
Warzywa korzeniowe obieramy, burak i seler kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w grube plastry. Polewamy odrobiną oleju, posypujemy solą oraz pieprzem i pieczemy w 200 st. przez 45 minut. W naczyniu do tagine lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oleju, wsypujemy kolendrę, kumin, imbir oraz cynamon - przesmażamy przez 1 minutę. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony czosnek i pokrojoną, pozbawioną nasion papryczkę. Smażymy na małym ogniu kilka minut. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka i smażymy, aż wierzchnia warstwa kurczaka się zetnie. Dodajemy bulion, liście laurowe, paprykę, cukier, sok z cytryny i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy warzywa, dusimy jeszcze 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z kaszą bulgur, posypany natką pietruszki.
 
Smacznego!
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar