Konkursy/

2018-10-23

Dania dla jarosza

25 X – ŚWIATOWY DZIEŃ MAKARONU

 Zapraszamy na Wielkie Świętowanie!

 
 
Okazji do świętowania jest wiele – rodzinne spotkania, urodziny, romantyczne kolacje we dwoje, kolorowe kinderbale czy domówki ze znajomymi. A co można świętować każdego roku 25 października – i to na całym świecie? Oczywiście Światowy Dzień Makaronu – to znakomity pretekst do spotkań i pysznych, kulinarnych podróży. Zaprośmy przyjaciół do wspólnego gotowania albo zaskoczmy ich przepysznym makaronowym daniem. Oto inspiracje od Lubelli na każdą okazję i dla każdego!
 
Makaron można przyrządzać na bardzo wiele sposobów – ogranicza nas tylko wyobraźnia!  Makaronowe danie zadowoli niemal każde gusta. Międzynarodowa popularność i uniwersalny charakter makaronu sprawiły, że w 1995 roku, podczas World Pasta Congress w Rzymie ustanowiono dla makaronu (a raczej dla wszystkich, którzy go uwielbiają) wyjątkowe święto!
 
25 października dyskutuje się o nim, wymienia kulinarnymi pomysłami na pyszne potrawy, a przede wszystkim próbuje. A pomysłów na dania z makaronem jest z pewnością więcej niż jego kształtów. Żaden inny produkt tak doskonale nie łączy się niemal z każdym dodatkiem – sezonowymi warzywami i owocami, mięsem, rybami czy owocami morza. Makaron to doskonały pomysł dla rodziców małych niejadków, źródło inspiracji dla zakochanych i pomysł na szybkie danie, gdy wpadną niespodziewani goście. Może z niego powstać zarówno wykwintna potrawa serwowana przez mistrza kuchni, jak też radosna improwizacja domowego smakosza. Czym byłyby bez niego zupy? W końcu makaron najlepiej uzupełnia ich pyszny, domowy smak! Idealnie sprawdza się także jako podstawa dania do pracy, a nawet deseru! Prostota przygotowania powoduje, że nawet najmłodsi kucharze mogą przygotować z makaronem pyszne potrawy.
 
Na pewno więc nie trzeba będzie długo nikogo namawiać, by razem z Lubellą świętować ten wspaniały dzień. Poniżej przedstawiamy 4 pomysły na pyszne, makaronowe dania. To propozycje, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie i które sprawdzą się na Waszych stołach nie tylko przy okazji makaronowego święta.
 
PRZEPISY:
 
Pizza makaronowa
 
Spód:
100 g makaronu Lubella Mini Rurki 5 warzyw
30 g startego żółtego sera
jajko
łyżeczka suszonego oregano
 
sos:
szklanka passaty pomidorowej
łyżka posiekanej cebuli
pół czerwonej papryki
łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
 
dodatkowo:
 
kulka mozzarelli
ulubione zioła np. natka pietruszki i tymianek
oliwa
 
Makaron Lubella Mini Rurki 5 warzyw gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z oregano i tartym serem.
Wlewamy do makaronu i mieszamy. Na blaszkę z papierem do pieczenia, wykładamy makaron. Formujemy kształt pizzy i zapiekamy przez 15 minut. Na oliwie podsmażamy cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką. Dodajemy passatę i dusimy, aż odparuje woda. Doprawiamy do smaku. Podpieczony spód smarujemy sosem, a na wierzchu układamy kawałki mozzarelli. Pieczemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem skrapiamy oliwą i podajemy ze świeżymi ziołami.
 
 
 
Zapiekanka makaronowa na słodko z twarożkiem i owocami
 
200 g makaronu Lubella Mini Kokardki
200 g kremowego twarożku naturalnego
40 g jogurtu naturalnego
20 g cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
łyżeczka masła
pomarańcza
kilka śliwek
garść malin
2 łyżki płatków migdałów
 
Makaron Lubella Mini Kokardki gotujemy 8 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Makaron mieszamy z twarożkiem, jogurtem i cukrem. Przekładamy do formy, na wierzchu układamy owoce i posypujemy płatkami migdałów. Zapiekamy około 20 minut, aż płatki lekko się przyrumienią.
 
 
 
 
Spaghetti z domowym kebabem i mango
 
Składniki na 2 porcje: 
 
wołowina - 300 g
makaron Lubella Spaghetti - 250 g
świeże mango - 1/2 szt
oliwa z oliwek - 1 łyżka
przyprawa do gyrosa - 1 czubata łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
suszona papryczka chili- do posypania
 
Vinegret: 
 
musztarda francuska - 1 łyżka
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól, pieprz - do smaku
 
Wołowinę mielimy, doprawiamy przyprawą, solą oraz podlewamy oliwą i dokładnie wyrabiamy. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość około 5 mm, zakrywamy folią aluminiową, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 5 minut (sprawdzamy widelcem czy mięso nie jest surowe). W międzyczasie mango kroimy w kostkę oraz gotujemy makaron Spaghetti Lubella. Z piekarnika wyjmujemy mięso, a powstały tłuszcz odlewamy do miseczki. Musztardę, miód, sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy, dolewamy 2-3 łyżki pozostałego wywaru z mięsa. Spaghetti Lubella mieszamy z mango, pokruszonym mięsem i skrapiamy vinegretem. Posypujemy posiekaną kolendrą oraz suszoną papryczką chili.
 
 
 

Sałatka z makaronem 
 
Składniki na 2 porcje: 
 
1 szklanka makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki 
garść roszponki 
5-6 suszonych pomidorów 
½ szklanki czarnych oliwek 
2 łyżki kukurydzy 
½ papryki żółtej 
pomidorki koktajlowe 
300 gram piersi kurczaka 
szczypta chili, kurkumy, soli i pieprzu 
oliwa z oliwek do smażenia 
dressing miodowo – musztardowy: 1 łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu 
 
Pierś kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy. Na oliwie z oliwek smażymy pierś i studzimy. Składniki dressingu mieszamy dokładnie. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Suszone pomidory, oliwki, paprykę i pomidorki kroimy drobno. Na dnie słoika układamy: roszponkę, ugotowany makaron, pokrojoną paprykę. Wlewamy dressing. Układamy kukurydzę, suszone pomidory, oliwki, pierś kurczaka oraz pomidorki koktajlowe. Wierzch dekorujemy roszponką. Zamykamy słoik i zabieramy na lunch do pracy lub ze sobą na wynos. 
 
 
 
 

Komentarze (1)

Kasiola (2018-10-26 13:06:43)
mniammniam
mniam, super przepisy, co prawda ta pizza makaronowa może być trochę sucha, ale ogólnie fajnie, coś nowego :) Bardzo lubię lubelle, dobry polski makaron :)
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar