Konkursy/

2018-10-15

Desery

Piłkarze też jedzą słodycze, ale wybierają z głową!

Tagi: deser

Owoce i warzywa to przekąski, które Twoje dziecko najczęściej kojarzy z koktajlami i sałatkami. Często dzieci chcą sięgać po nie do końca zdrowe przekąski, dlatego warto pokazać im, jakie zdrowe słodycze wybierają ich piłkarscy idole. Jak to zrobić? Zaskocz je i zaproponuj wspólne pieczenie ciasteczek, które polecają dietetycy oraz piłkarze FC Barcelony. Dzięki dobremu i zbilansowanemu przepisowi możesz dodać do nich masło orzechowe i odrobinę czekolady!

 

 

Sezonowe owoce i warzywa, które łatwo można wykorzystywać w przygotowaniu słodkich i pełnowartościowych przekąsek to świetne zamienniki dla powszechnie obecnego i niezdrowego białego cukru, a wybierane z głową mogą zupełnie go zastąpić. Warto w jesienne miesiące pokazać małemu łasuchowi, że zdrowe słodycze z twistem też mogą być smaczne. Zaspokoją one zachcianki Twojego dziecka, a Tobie dadzą pewność, że je ono zdrowe i pełnowartościowe produkty. Przygotuj fartuchy, czapki kucharskie oraz przybory do pieczenia i zaangażuj małego pomocnika w przygotowanie ciastek, które polecają sportowi mistrzowie z FC Barcelony. Wspólne lepienie i pieczenie będą nie tylko świetną zabawą, dzięki której dziecko poczuje się jak prawdziwy szef kuchni, ale także szansą, aby rozbudzić w nim ciekawość kulinarną. Zastanawiasz się, co jest potrzebne do przygotowania zdrowych słodkości dla Twojego łasucha? To proste! 
 
Do przygotowania pysznych ciastek z masłem orzechowym i chipsami czekoladowymi potrzebujesz: 
 
Składniki:
500 g ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
160 g masła orzechowego
2 łyżki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g płatków czekoladowych
 
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Włóż do blendera kielichowego (np. Beko) wszystkie składniki, za wyjątkiem płatków czekoladowych i blenduj, aż do uzyskania gładkiej masy. Do gotowej masy dosyp płatki czekoladowe i delikatnie zamieszaj. Masa powinna być bardzo gęsta i lepka. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy małe kulki. Wyłóż blachę kawałkiem papieru do pieczenia i układajcie na niej gotowe kulki. Piecz przez około 15-20 minut. Smacznego!
 
Przepisy pochodzą z akcji Beko #jedzjakmistrz. 
 
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar