Konkursy/

2018-10-14

Dania mięsne

Kilka pomysłów na parówki w zupełnie nowej odsłonie

Tagi: jedzenie

Jesień rządzi się swoimi prawami – więcej czasu spędzamy w domu, oglądamy telewizję i kochamy jeść! To również dobry moment na kulinarne eksperymenty. Nie masz pomysłu na przygotowanie ciekawego dania? Uwielbiasz proste przekąski, ale tradycyjne przepisy nie zachwycają już tak jak kiedyś? Przedstawiamy trzy pyszne potrawy, w których główną rolę ogrywają parówki – w takiej odsłonie jeszcze ich nie jedliście!

Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie parówek jest oczywiście gotowanie ich we wrzącej wodzie. Skoro jednak pogoda za oknem nie zachęca do wychodzenia z domu, może warto poeksperymentować nieco z ich udziałem? Istnieje bowiem sporo przepisów, których wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, a sam posiłek jest zdecydowanie smaczniejszy i efektowniejszy. Uśmiechasz się na samą myśl o takich daniach? W takim razie koniecznie sprawdź je poniżej! 
 
 

1. Parówki w cieście francuskim ze szpinakiem (czas przygotowania: 30 min)
 
Składniki:
 
Parówki (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
Ciasto francuskie
Żółty ser
Szpinak mrożony
Czosnek
Jajko
Sól, pieprz
 
Sposób przygotowania: 
 
Szpinak wraz z czosnkiem odparowujemy na patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie ostudzamy. Ciasto francuskie smarujemy masą szpinakową, posypujemy wcześniej startym serem, a później zawijamy w nie parówki. Gotowe sakiewki smarujemy jajkiem. Na koniec danie wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy do rumianego koloru. 
 
 
 
 
2. Panierowane parówki z kozim serem (czas przygotowania: 20 min)
 
Składniki:
 
Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
Jajko
Bułka tarta
Ser kozi
 
 
Sposób przygotowania: 
 
Jajko rozdrabniamy i przyprawiamy solą. Parówki przekrajamy na pół, obtaczamy w jajku oraz w bułce tartej. Następnie podsmażamy je na patelni z każdej strony. Na długie wykałaczki nadziewamy parówki na przemian z kozim serem. Można podawać na zimno lub na ciepło.
 
 
 
 

3. Zapiekane parówki z serem i pieczarkami (czas przygotowania: 35 min)
 
Składniki:
 
Jedno opakowanie parówek
 (np. Dobropolanki JBB Bałdyga)
200 g pieczarek
1 cebula
150 g sera żółtego
Oliwa
Sól i pieprz
 
Sposób przygotowania: 
 
Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody. Parówki nacinamy i faszerujemy pieczarkami. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i zapiekamy przez około 20 minut.
 
 
 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar