Konkursy/

2018-09-25

Napoje

Rozgrzewające przepisy na pierwsze dni jesieni

Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na napary herbaciane z ich dodatkiem, dzięki którym niestraszne będą nam zimne, jesienne poranki i wieczory.

Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom. Gorąca herbata, aromatyczne dodatki i antybakteryjny miód to sposób na ochronę przed zimnem i nadchodzącą falą przeziębień. Zobaczcie, jak smacznie i skutecznie można rozgrzać swój organizm w chłodny, jesienny wieczór.
 
Herbata ze śliwką
Wiele osób smak powideł śliwkowych pamięta jedynie z dzieciństwa. Te serwowane nam przez mamy i babcie na kanapce czy z twarogiem to z pewnością niedościgniony ideał. Warto na ich bazie przygotować pyszną i rozgrzewającą herbatę śliwkową.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Powidła śliwkowe
Goździki
Cynamon
Opcjonalnie miód
 
Przygotowanie:
W moździerzu rozdrabniamy goździki. W garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem przypraw (zmiażdżone goździki i cynamon) przez 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy wodę i zalewamy nią herbatę. Parzymy przez ok. 3 minuty. Na dno kubka wkładamy łyżeczkę powideł i zalewamy przygotowaną wodą. Jeśli herbata jest za mało słodka możemy dosłodzić ją miodem.
 
 
 
 
 
Herbata jak szarlotka
Smak tego popularnego ciasta możemy poczuć również w naszym… kubku. Zamiast słodkością, warto wieczorem uraczyć się równie pyszną herbatą - wystarczy skorzystać z poniższego przepisu.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Gwiazdka anyżu
Goździki
Jabłko
Brązowy cukier
Cynamon
Odrobina soku z cytryny
 
Przygotowanie:
W moździerzu rozgniatamy anyż i goździki. Wrzucamy do garnuszka z wodą i gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzoną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez 3-4 minuty. Brzegi szklanki zwilżamy sokiem z cytryny i obtaczamy brązowym cukrem. Na dno szklanki wkładamy pokrojone jabłko, laskę cynamonu i zalewamy wszystko powstałym naparem herbacianym. 
 
 
 
 
Herbata cytrusowa z żurawiną
Żurawina to skarbnica witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera cenne dla człowieka minerały, takie jak wapń, magnez i potas. Dzięki temu jest nie tylko idealna w walce z przeziębieniem, ale również przy problemach np. z drogami moczowymi.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Laska cynamonu
Jabłko
Pomarańcza
Żurawina
Opcjonalnie miód
 
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez 3-4 minuty razem z laską cynamonu. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i dosładzamy miodem.
 
Smacznego!
 
 
 
 
 
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
 
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar