2018-08-31

Desery

Korzenne pankejki w sosie śliwkowo-herbacianym

Koniec lata ma swój wyjątkowy smak. To najlepszy czas, by połączyć dojrzałe w słońcu owoce z zapowiadającymi jesień przyprawami i subtelnym aromatem czarnej herbaty. Słodkie, soczyste śliwki i herbata Darjeeling doskonale podkreślą smak amerykańskich pankejków, które z łatwością przyrządzisz na śniadanie lub podwieczorek. 

 

 

Składniki:
Korzenne mleko:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki imbiru w proszku
4 laski cynamonu
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 gwiazdki anyżu
2 łyżeczki nasion kardamonu
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
 
Herbaciane śliwki:
6-10 średnich śliwek
3 łyżki herbaty Darjeeling Ahmad Tea London
3 szklanki wody
1 laska wanilii (opcjonalnie)
 
Pankejki:
1 szklanka korzennego mleka
2 jajka
1/2 kostki masła (stopionego)
1 1/2 szklanki mąki 
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
 
Przygotowanie:
Korzenne mleko: W rondelku z dopasowaną pokrywką wymieszaj mleko, imbir, laski cynamonu oraz anyż. Przy pomocy moździerza lub młynka pokrusz goździki, kardamon i pieprz. Dodaj je do mleka. Na wolnym ogniu podgrzej mleko z przyprawami. Zanim zacznie wrzeć, zdejmij je z ognia, przykryj pokrywką i pozwól wystygnąć przez jakieś 10 minut. Przecedź na drobnym sitku.
 
Herbaciane śliwki: Przekrój śliwki na pół i wyjmij pestki. Jeśli chcesz obrać owoce ze skórki, możesz je lekko ponacinać przed gotowaniem. W garnku z dopasowaną pokrywką wymieszaj liście herbaty, wanilię i wodę i doprowadź do wrzenia, nie zdejmując pokrywki. Zanurz śliwki w wywarze na 3-5 minut, sprawdzając ich miękkość widelcem. Gdy będą miękkie, ale wciąż jędrne, wyjmij je z herbaty.
 
Pankejki: W dużej misce połącz korzenne mleko, jajka i stopione masło i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól, i wymieszaj aż masa będzie gładka. Powinna mieć gęstą i puszystą konsystencję, ale jeśli miesza się ją z trudnością, dodaj odrobinę mleka. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż pankejki na wolnym ogniu, pamiętając o tym, by co jakiś czas uzupełnić olej na patelni. Przepis wystarcza na 12-15 niewielkich placuszków. Podawaj z herbacianymi śliwkami. 
 
Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar