Konkursy/

2018-08-26

Sałatki i surówki

Pomysł na lunch w 20 minut!

Początek roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Wrzesień dla wielu osób oznacza wprowadzenie nowej organizacji. Po letnim odpoczynku, wszystkim zaczyna przybywać zajęć i obowiązków, a czasu wydaje się być jakby mniej. W ten szczególny okres, zanim ponownie przyzwyczaisz się do codziennej rutyny,  nie możesz zapomnieć o zbilansowanej diecie - nie tylko swojego dziecka ale i swojej. 

Nie masz pomysłu na to jak szybko dostarczyć sobie energii nie zapominając o porcji warzyw? Sprawdź nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi. Świetnie sprawdzi się jako błyskawiczna kolacja, ale z powodzeniem możesz ją zabrać ze sobą do pracy na lunch lub spakować jako drugie śniadanie do szkoły . Do tego  przygotujesz  ją jedynie w 20 minut! 
 
 
 
Vaggie Day

Letnia sałatka z plastrami wegetariańskimi
 
Porcje: 2 Czas: 20 minut
 
Składniki:
160 g makaronu kokardki
Pół czerwonej cebuli
200 g pomidorków koktajlowych
125 g mozzarelli (waga po odcieku)
50 g plastrów wegetariańskich VeggieDay z papryką 
3 łyżki oliwek
 
Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka 
suszonego oregano, sól, pieprz
Listki bazylii do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki. 
 
W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem. 
 
Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. 
 
Wskazówka: Sałatkę warto przed podaniem schłodzić przez pół godziny w lodówce. 
 
Aby sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, do jej przygotowania warto użyć kolorowych pomidorków koktajlowych.
 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar