Konkursy/

2018-08-24

WSPIERAMY AKCJE

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Weekendy sprzyjają celebrowaniu śniadania w rodzinnym gronie. Już jutro (25 sierpnia) przypada Dzień polskiej żywności, który dodatkowo skłania do cieszenia się smakiem rodzimych artykułów spożywczych. Rozpocznij ten dzień od pysznego śniadania przygotowanego z polskich produktów! Koktajl, omlet, a może ciasto drożdżowe z owocami? 

 


Śniadaniowe inspiracje kulinarne
 
Dzień polskiej żywności obchodzić będziemy po raz szósty. „Święto” zainicjowali twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. 
 
W ramach przedsięwzięcia propagowane są artykuły spożywcze rodzimych firm oraz ich wytwórcy. Program jest realizowany od 2011 roku, a znakiem jakości „Doceń polskie” oznaczane są różnorodne produkty, które zostaną pozytywnie zweryfikowane przez specjalistów zasiadających z Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.
 
Po rodzimą żywność warto sięgać cały rok, a nietypowe „święto” obchodzone 25 sierpnia to dodatkowa okazja, by zgłębić bogactwo polskiej kuchni. Dzień polskiej żywności można obchodzić na różne sposoby: wrócić do starych przepisów, poeksperymentować z produktami, które rzadziej goszczą na stole lub też odkryć zupełnie nowe smaki. 
 
Niezależnie od sposobu uczczenia Dnia polskiej żywności, zawsze trzeba zacząć od śniadania.
 
Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu „Doceń polskie”. Przepisy na dania z polskimi składników są dostępne m.in. w e-booku, a także na blogu programu.
 
Zachęcamy również do przetestowania receptur na koktajl, omlet z żółtym serem oraz ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi. 
 

I. Koktajl na dzień dobry „Borówkowa moc”
 
Inspiracją dzieli się firma OLEJOWY RAJ, www.olejowyraj.pl 
 
Składniki:
- jedna porcja kefiru 0% (można użyć także jogurtu lub mleka)
- łyżka siemienia lnianego
- łyżeczka miodu
- łyżka Oleju lnianego OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy OLEJOWY RAJ Kamila Zubrycka- Sobolewska (nagrodzono go certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- ok. 140 g borówki amerykańskiej lub innych sezonowych owoców
 
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy kefir (wg diety dr Budwig olej lniany najlepiej jest łączyć z nabiałem 0%), olej lniany oraz łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie miksujemy, następnie dodajemy siemię lniane, borówki i miksujemy wg uznania. Do gotowego koktajlu można dodać także płatki owsiane, to zwiększy jego kaloryczność.
 
 
 
Olejowy Raj Koktail Borówkowy
 

II. Omlet z serem i pieczarkami
 
Do jego przygotowania zaprasza marka Serenada, www.serenada.com.pl
 
Składniki:
- 3 jaja
- 5 dag sera żółtego Salami SERENADA z oferty SM SPOMLEK (ser wyróżniono certyfikatem programu „Doceń polskie”, przyznano mu także tytuł TOP PRODUKT)
- 5 pieczarek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżki oleju
- sól
 
Przygotowanie:
Pieczarki czyścimy i kroimy w cząstki, a następnie przesmażamy na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser kroimy w centymetrową kostkę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym żółtka ucieramy z łyżką wody i mąki oraz solimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na gęsto, a w kolejnym kroku łączymy je z żółtkami delikatnie mieszając. 
Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wylewamy masę jajeczną i dokładnie ją rozprowadzamy. Podważając brzegi wlewamy tam nadmiar masy, zmniejszamy płomień.  Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, układamy po środku pieczarki i ser (tworzymy z nich „pas” wzdłuż ciasta). Zaginamy brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku, po czym przewracamy omlet, aby dosmażył się w środku.
 
 
 
Serenada Omlet z pieczarkami
 
III. Polska Drożdżówka
 
Propozycja marki Polski Cukier, www.polski-cukier.pl 
 
Składniki:
Zaczyn na ciasto drożdżowe:
- 100 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru marki Polski Cukier, nagrodzonego przez Lożę Ekspertów certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 1 łyżeczka mąki marki Młyny Stoisław (Mąka pszenna tortowa sygnowana tą marką otrzymała znak „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1,5 szklanki lekko podgrzanego mleka
 
Ciasto drożdżowe:
- 4 - 4,5 szklanki mąki marki Młyny Stoisław
- 2 całe jajka i 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 0,5 - 1 szklanka cukru marki Polski Cukier
- aromat waniliowy
 
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki pszennej marki Młyny Stoisław
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru marki Polski Cukier
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
Śliwki węgierki pokrojone na połówki
 
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od zaczynu: mleko łączymy z Polskim Cukrem i pokruszonymi drożdżami. Posypujemy mąką, a następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 4-4,5 szklanki mąki, 2 całe jajka i 2 żółtka, 2 łyżki masła, 0,5-1 szklankę Polskiego Cukru oraz aromat waniliowy, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką. Wierzch ciasta można dodatkowo posmarować olejem. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 
 
Wyrośnięte ciasto należy odgazować (na przykład uderzając w nie pięścią) i wyłożyć do dużej formy. Ponownie przykrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie w osobnej misce przygotowujemy kruszonkę łącząc ze sobą wszystkie składniki.
 
Na wyrośnięte ciasto wykładamy kruszonkę oraz połówki śliwek. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni.
 
Słodka wskazówka: Doskonałym zamiennikiem śliwek do ciasta drożdżowego będą brzoskwinie, jabłka, truskawki, maliny czy jagody.
 
 
Polski Cukier Polska drożdżówka
 
 
 
 
 
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar