Konkursy/

2018-08-21

Diety

Słodki poranek z domową granolą i batonami musli

Pachnące, ciepłe bułeczki z marmoladą, naleśniki z dżemem, puszyste pancakes, chrupiące gofry… Wymieniać można jeszcze długo, lecz już teraz pewnie niejednemu cieknie ślinka. Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się słodkie śniadania, a na szczególną uwagę zasługują te na bazie płatków zbożowych. Domowa granola lub batony musli to idealna propozycja na pyszne rozpoczęcie poranka!

Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Stanowi poranny zastrzyk energii, dlatego powinno być nie tylko smaczne, lecz także sycące i wartościowe. Dotąd na talerzach Polaków królowały jajka i kanapki. To wciąż popularny wybór, jednak szukając urozmaicenia, coraz częściej decydujemy się na śniadania na słodko. Smaczną i zdrową bazą takich śniadań są płatki zbożowe. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, a przy tym ich neutralny smak sprawia, że możemy bez przeszkód łączyć je z naszymi ulubionymi dodatkami. 
 
Sklepowe półki uginają się wprawdzie od propozycji gotowych mieszanek i produktów, jednak nic nie zastąpi smaku własnoręcznie przygotowanego śniadania. Wykonanie domowej granoli zajmuje mniej niż godzinę, a pozwala cieszyć się jej smakiem przez wiele kolejnych dni. Dodatkową zaletą jest niepowtarzalny smak, szyty dokładnie na miarę naszych kulinarnych upodobań. Do domowej mieszanki możemy dodać wszystko to, co lubimy najbardziej, np. suszone owoce, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, pestki, wiórki kokosowe, miód czy siemię lniane. Kompozycję dodatków możemy do woli zmieniać, dzięki czemu w naszej kuchni nigdy nie powieje nudą. Wystarczy wszystko razem wymieszać, zapiec i gotowe! 
 
Jeżeli rano nie mamy czasu na spokojne zjedzenie śniadania lub też nudzi nas granola w klasycznej formie, możemy przyrządzić domowe batony musli. Nie zajmie nam to dużo czasu, a w efekcie uzyskamy zdrową i smaczną przekąskę, którą możemy wrzucić do torebki czy plecaka i zjeść, gdy tylko dopadnie nas pierwszy głód. Również w przypadku batonów możemy popuścić wodze fantazji przy doborze dodatków. Miłośnicy czekolady mogą dosypać kakao, fani nietypowych połączeń dorzucić nieco żurawiny. Z kolei chcąc uzyskać wyjątkowy, karmelowo-miodowy smak, zamieńmy zwykły cukier na trzcinowy. Możliwości naprawdę jest wiele, a każda jedna – słodka i smaczna.
 
Z tymi przepisami nawet poniedziałkowy poranek będzie słodszy – spróbujcie sami!
 
Śniadaniowe batony musli
 
Składniki:
 
100 g cukru trzcinowego Cukier Królewski
200 g płatków owsianych
100 g otrębów pszennych lub owsianych
100 g płatków kukurydzianych
50 g masła
100 g miodu
suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, śliwki)
pestki (np. dyni, słonecznika)
 
Krok I
Wymieszać płatki owsiane, otręby, płatki kukurydziane oraz owoce i pestki. Piekarnik rozgrzać do 150°C. Niewielką blaszkę do pieczenia (np. większą keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Krok II
W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wymieszać składniki suche z mokrymi. Wyłożyć całość do blaszki i mocno ugnieść.
 
Krok III
Piec około 20-30 minut, do momentu aż masa się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika całkowicie ostudzić (nie kroić przed ostudzeniem!). Całkowicie wystudzony blok musli ostrożnie pokroić na batony. Podawać z jogurtem lub mlekiem.
 

 

Granola – domowe płatki śniadaniowe
 
Składniki:
120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski 
500 g płatków zbożowych np. owsianych 
200 g orzechów włoskich 
50 g orzechów laskowych 
60 ml miodu 
4 łyżki oleju roślinnego 
2 jabłka, małe 
1-2 łyżki gorzkiego kakao 
1-2 łyżeczki cynamonu 
150 g czekolady, pół-gorzkiej 
szczypta soli 
 
Krok I
Orzechy posiekać – laskowe na połówki, włoskie na ćwiartki. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cukier, orzechy, kakao, cynamon oraz sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać starte jabłka, wlać miód i olej roślinny. Połączyć wszystkie składniki ze sobą.
 
Krok II
Granolę równomiernie rozłożyć na dużej blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-45 minut w 160°C aż się zarumieni. Mieszać co 10-15 minut by równomiernie się przypiekła. Ostudzić i wsypać posiekaną drobno czekoladę. Przechowywać w szczelnym opakowaniu. Przed podaniem dodać ulubione owoce suszone: morele, figi, żurawinę, rodzynki lub świeże: banany, truskawki, maliny, borówki. Jabłka można zastąpić gruszkami lub bananami, wagowo odpowiadającymi masie jabłek. 
 
 
 
 
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy
 

Komentarze (1)

Matka (2018-08-22 12:02:10)
Zdrowe
Domową granolę już robię, jest o wiele lepsza niż sklepowa i wiadomo co jest w składzie. Muszę natomiast wypróbować te batony, jako deser jak znalazł.
Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar