Konkursy/

2018-07-30

Czy wiesz, że...

Interakcje leków z produktami spożywczymi

Środki spożywcze pochodzenia roślinnego zawierają w swoim składzie setki aktywnych substancji. Z tego powodu mogą wchodzić w interakcję z wieloma lekami. Na szczególną uwagę należy zwrócić w przypadku stosowania produktów bogatych w witaminę K, preparatów z dziurawca zwyczajnego oraz produktów bogatych w wapń, magnez, błonnik i pektyny.

 

 

Skutkiem interakcji leków z pożywieniem może być osłabienie lub nasilenie ich działania. Może również dojść do zwiększonego ryzyka działań niepożądanych. Mechanizm interakcji obejmuje zaburzenie wchłaniania lub wydalania leku, a także wpływ na aktywność wątrobowego układu enzymatycznego.

Produkty bogate w witaminę K

Brokuły, sałata, szpinak, warzywa kapustne oraz inne produkty bogate w witaminę K mogą osłabiać działanie przeciwzakrzepowe doustnych antykoagulantów (acenokumarolu, warfaryny). Zaleca się spożywać stałą i umiarkowaną ilość produktów zawierających witaminę K w trakcie terapii przeciwzakrzepowej.

Preparaty na bazie dziurawca zwyczajnego

Dziurawiec może zmniejszać skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych. Natomiast podczas jednoczesnego stosowania z lekami przeciwdepresyjnymi z grupy SSRI (np. sertraliną, paroksetyną, escitalopramem) może nasilać ryzyko zespołu serotoninowego lub senność. Nie należy ich stosować łącznie.

Produkty bogate żelazo, wapń i magnez

Preparaty bogate w jony żelaza, magnezu lub wapnia (np. mleko i jego przetwory) zmniejszają wchłanianie tetracyklin oraz fluorochinolonów z przewodu pokarmowego. Należy zachować minimum dwugodzinny odstęp.

Produkty bogate w błonnik i pektyny

Leki takie jak digoksyna, statyny, trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne czy paracetamol należy podawać 2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku bogatym w błonnik (otręby, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, kasze) lub pektyny (jabłka, owoce cytrusowe, owoce jagodowe). Powodem jest adsorpcja leku przez substancje wielkocząsteczkowe zawarte w pożywieniu i możliwość osłabienia działania leczniczego.

Soki owocowe

Sok grejpfrutowy hamuje metabolizm i nasila działanie leków, które są substratami dla wątrobowego enzymu CYP3A4. Do leków tych należą blokery kanałów wapniowych (np. amlodypina), leki hipolipemiczne (np. lowastatyna), leki działające na OUN (np. karbamazepina, buspiron, diazepam), leki przeciwhistaminowe oraz immunosupresyjne. Nie zaleca się spożywania dużych ilości soku grejpfrutowego w czasie terapii wymienionymi lekami.

Należy unikać spożywania soku żurawinowego podczas stosowania warfaryny. Sok żurawinowy może hamować aktywność izoenzymu CYP2C9, zaangażowanego w metabolizm doustnego leku przeciwzakrzepowego, zwiększając ryzyko powikłań krwotocznych.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia interakcji, należy stosować leki zgodnie z zaleceniami zawartymi w ulotce. Nie należy popijać leków mlekiem, herbatą, kawą ani sokiem. Właściwe stosowanie leków pozwoli zwiększyć skuteczność terapii, zmniejszając jednocześnie ryzyko działań niepożądanych.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar