Konkursy/

2018-07-12

CIEKAWOSTKI

Piłkarskie emocje wzmagają apetyt – postaw na pizzę!

Mundialowe rozgrywki na finiszu, a wraz z nim spotkania w większym gronie ze znajomymi i ich dziećmi. Piłka nożna od dawna jest uznawana za narodowy sport Polaków, a powszechnie wiadomo, że nie ma nic lepszego niż dzielenie się pizzą i kibicowanie ulubionej drużynie. W tym roku podczas finału mundialowych rozgrywek, postaw na pizzę w zdrowym wydaniu, która będzie idealnym towarzyszem piłkarskich emocji.

Kibicowanie najlepiej przeżywa się w gronie znajomych. Ważne jest też, aby przekazywać ducha sportu i kibicowania najmłodszym nie tylko oglądając z nimi mecze, ale także angażując ich w przygotowanie posiłków, które później można zaserwować zarówno młodszym, jak i starszym kibicom. Jednym z proponowanych dań jest szybka i zdrowa pizza, która sprosta oczekiwaniom nawet największych smakoszy. Dodatkowym atutem dania jest fakt, że polecana jest przez samych sportowych mistrzów, czyli piłkarzy FC Barcelona wspierających akcję #jedzjakmistrz organizowaną przez Beko 
 
Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania pizzy polecanej przez mistrzów? To proste: 
 
Szybka i zdrowa pizza regenerująca
Składniki
330 g mąki
200 ml ciepłej wody
10 świeżych drożdży
17 g oliwy z oliwek  
7 g soli
150 g niskotłuszczowego startego sera 
250 g pomidorów w puszcze
Szczypta oregano
Kilka listków bazylii do smaku
Kilka plastrów ulubionego sera 
 
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wlej wodę, posyp drożdżami i odstaw na 5 minut. Dodaj olej i sól oraz mąkę, a następnie całość wymieszaj w robocie kuchennym (np. Beko) do powstania lepkiego ciasta. Drugą miskę posmaruj oliwą z oliwek, umieść w niej ciasto i skrop odrobiną oliwy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odłóż na bok na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniataj formując okrągły kształt. Pozostaw na około 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 210º C. Wymieszaj pomidory i oregano, aż do powstania jednolitego sosu, a następnie rozsmaruj sos na cieście. Gotową pizzę udekoruj plasterkami sera, a następnie piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Po wyjęciu posyp pizzę liśćmi bazylii. 
 
 
 
 
Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz. 
 
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar