Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2018-05-30

Dania dla jarosza

Nie tylko do kanapek i frytek. Ketchup Pudliszki w Twoim domu

Co można jeść z ketchupem? Nie wiemy, jak na to pytanie odpowiedzieliby ankietowani w Familiadzie, ale doświadczenie każe nam zakładać, że istnieją dwie szkoły. Jedni jedzą z ketchupem wszystko, od frytek przez kanapki lub makaron po… twarożek (sic!). Ketchupowi konserwatyści twierdzą zaś, że ten jedyny w swoim rodzaju sos pomidorowy został stworzony do frytek i potraw smażonych, więc przy tym należy pozostać. Kto ma rację? Czy ketchup to naprawdę dodatek tylko do kanapek i frytek? Przychylamy się zdecydowanie do ketchupowych liberałów i zapewniamy, że ma on znacznie więcej pysznych zastosowań!

 

 

 

Ketchup Pudliszki – sos uniwersalny

Wymieniliśmy już podstawowe zastosowania ketchupu w kuchni: jako przyprawa do frytek i innych potraw smażonych, a także jako smaczny dodatek do kanapek. W tej drugiej roli zresztą ważne okazują się nie tylko walory smakowe ketchupu, lecz również kwestia… dekoracji, którą doceniają przede wszystkim rodzice niejadków. Uśmiechnięte buzie, napisy, sylwetki zwierzątek – kanapki z fantazyjnymi wzorkami z ketchupu od razu jakoś lepiej smakują małym urwisom…

Ketchup można jednak wykorzystać w kuchni także na inne sposoby. Przede wszystkim warto uczynić go bazą do sosów i dipów serwowanych do mięs czy sałatek. Jednym z najpopularniejszych takich sosów jest Thousand Island Dressing – sos Tysiąca Wysp, w którym ketchup miesza się z majonezem i dodatkami takimi jak drobno posiekany czosnek i ogórki konserwowe, chili czy oliwki. Furorę wśród domowników lub gości zrobią też przygotowane w domowym zaciszu ketchupy smakowe. Do zwykłego ketchupu możesz dodać przeróżne zioła i przyprawy, by stworzyć nowe, zaskakujące smaki. Naszymi faworytami są ketchup z dodatkiem wędzonej papryki oraz ketchup prowansalski – z ziołami z Prowansji.

Makaron z ketchupem – gdy skończy się sos do spaghetti Pudliszki

To jednak nie koniec ketchupowych możliwości. W każdym domu zdarzają się dni kryzysowe, kiedy nie ma czasu – albo pomysłu – na przygotowanie obiadu. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się gotowy sos do spaghetti Pudliszki, który wystarczy podgrzać i wymieszać z makaronem. Co jednak w sytuacji, gdy akurat nie mamy go pod ręką? Błyskawiczny sos pomidorowy na bazie ketchupu godnie go zastąpi. Jak go przygotować?

Oto naszym zdaniem najprostszy, choć z pewnością nie jedyny, sposób na domowy ketchupowy sos do spaghetti Pudliszki. W niewielkim garnku podsmaż na odrobinie oleju posiekaną w kostkę cebulkę. Gdy się zeszkli, dodaj do niej ketchup Pudliszki – ilość musisz dobrać samemu, wedle potrzeby. Jeśli masz pod ręką czerwoną paprykę, pokrój ją drobniutko i dorzuć do sosu. Możesz też podsmażyć kawałek kiełbasy lub boczku i dodać go do potrawy. Przypraw solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek lub bazylię. Następnie wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem spaghetti, posyp startym żółtym serem i… voila! To danie o iście studenckim rodowodzie bez wątpienia szybko zaspokoi głód.

Czy znasz jakieś inne kreatywne zastosowania ketchupu w kuchni?

 

 

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar