Konkursy/

2018-05-25

Dania dla jarosza

Orientalny obiad dla Mamy – pomysł na prezent z okazji Dnia Matki

Dzień Matki to wyjątkowe święto i doskonała okazja do wyrażenia wdzięczności mamie za trud włożony w nasze wychowanie. Prezent, który dla niej przygotujemy wcale nie musi być drogi i wymyślny, wystarczy że będzie pełen serca i zaangażowania. Co zatem będzie idealnym upominkiem? To proste! Spędź razem z mamą czas wypełniony wspomnieniami i rozmową oraz przygotuj dla niej pyszny obiad. 

W tym roku Dzień Matki wypada w sobotę, więc wymówki z serii „po pracy nie mam już siły” nie wchodzą w grę! Możesz zarezerwować dla swojej mamą cały dzień, który spędzicie na wspólnych rozmowach i oglądaniu zdjęć lub nagrań z przeszłości. Zamieńcie się też rolami i tym razem to Ty przygotuj dla niej pyszny obiad. Warto odejść na chwilę od tradycyjnej kuchni polskiej i znaleźć sprawdzony przepis kuchni orientalnej, który pozytywnie zaskoczy mamę. 
 
 
 
 
Kotleciki z ciecierzycy
400 g gotowanej cieciorki w puszcze marki Jasmeen
2 łyżki płynu z zalewy 
1 jajko
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
sól, pieprz do smaku 
szczypta kminu rzymskiego
oliwa lub olej do smażenia
 
Odcedź ciecierzycę (zachowując 2 łyżki płynu) i zblenduj (niekoniecznie na idealnie gładką konsystencję, mogą pozostać drobne kawałeczki ciecierzycy). Następnie dodaj 2 łyżki z zalewy, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę (uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą), sól, pieprz oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej i nakładaj po 1,5 łyżki masy, delikatnie rozprowadzając, aby uzyskać grubość około 1 cm. Smaż z dwóch stron do zarumienienia (około 2 minut). Kotleciki możecie zjeść same lub z kaszą jaglaną i surówką a’la mizeria – ogórek i pomidor wymieszane z jogurtem naturalnym.
 
 
 
 
 
 
 
Bezmięsny gulasz
puszka cieciorki gotowanej marki Jasmeen 
1 duża papryka czerwona
2 pory
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
 kawałek selera
3 ząbki czosnku
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
 
zioła i przyprawy: natka pietruszki, sól himalajska lub morska, 0,5 łyżeczki kurkumy, 0,5 łyżeczki czarnuszki, dowolny zestaw ziół np. zioła dalmatyńskie (oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia)
olej rzepakowy
 
Na patelni zeszklij por w emulsji z wody i oleju rzepakowego. Następnie wrzuć pokrojone w paski warzywa (marchew, korzeń pietruszki, seler) i duś w niewielkiej ilości wody. Jak warzywa będą już miękkie dodaj ciecierzycę, drobno pokrojoną paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach duszenia wrzuć przyprawy. Pozostaw pod przykryciem jeszcze przez parę minut.
 
 
 
 
 
Kurczak w marynacie 
1 kg pałek z kurczaka 
ciecierzyca z puszki marki Jasmeen
1 czerwona papryka
1 cukinia
2 pomidory
1 cebula
3 łyżki oliwy 
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty Harissa marki Jasmeen
przyprawa do pikantnego kurczaka
100 ml jogurtu naturalnego 
 
Przygotuj marynatę – wymieszaj jogurt naturalny, harissę i dodaj szczyptę przyprawy do kurczaka. Umyj mięso i obtocz w przygotowanej marynacie. Odstaw na kilka godzin. Pokrój w kostkę cukinię, paprykę, pomidory i cebulę, posiekaj czosnek. Warzywa wymieszaj z oliwą, ciecierzycę odcedź i ułóż wszystko na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie połóż na nich kurczaka razem z marynatą. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar