Konkursy/

2018-05-17

Dania dla jarosza

Jak szparagi, to tylko z orzechami HELIO!

Szparagowy sezon rozpoczęty! Dla wszystkich miłośników tych wiosennych warzyw, przygotowaliśmy wyjątkowe, bo… chrupiące miksy, które uwiodą Wasze podniebienia! Nic tak bowiem dobrze nie smakuje, jak szparagi w towarzystwie bakalii HELIO. Orzechy włoskie, Płatki migdałowe czy Pistacje prażone bez soli HELIO Natura idealnie podkreślą smak wszystkich szparagowych potraw, zapewniając nam dodatkowo porcję zdrowia na co dzień!

 
 
Szparagowy mix nr 1: 
Szparagi białe + Orzechy Włoskie HELIO + Granat
 
Składniki: 
- pęczek białych szparagów
- 1 opakowanie Orzechów włoskich HELIO
- owoc granatu
- roszponka
- ocet balsamiczny
- miód
 
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, obieramy od góry do dołu i odcinamy twarde końcówki, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, ok. 12- 15 minut. Gotowe szparagi wykładamy na talerze, dodajemy Orzechy włoskie HELIO, roszponkę,  pestki owocu granatu, następnie delikatnie mieszamy. Całość polewamy octem balsamicznym wymieszanym z odrobiną miodu.
 
 
 
 
Szparagowy mix nr 2: 
Szparagi zielone + Płatki migdałowe HELIO + Parmezan
 
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 1 opakowanie Płatków migdałowych HELIO
- parmezan
- łyżka oliwy z oliwek
 
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, ok. 8-10 minut. Gotowe szparagi wykładamy na talerze, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy Płatkami migdałowymi HELIO i parmezanem.
 
 
 
 
 
Szparagowy mix nr 3:
Szparagi zielone + Pistacje prażone bez soli HELIO
 
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 opakowanie Pistacji prażonych bez soli HELIO Natura
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 700 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g sera pleśniowego, np. blue
- sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Zielone szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki, łodygi kroimy na kawałki. W garnku roztapiamy masło i szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone łodygi szparagów. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy aż szparagi zmiękną. Następnie miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki kremówki, sokiem z cytryny, połową sera pleśniowego oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę krem posypujemy obranymi i posiekanymi Pistacjami prażonymi bez soli HELIO Natura oraz dekorujemy kawałkami sera pleśniowego i główkami szparagów.
 
 
Życzymy smacznego!
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar