Konkursy/

2018-04-25

Sałatki i surówki

Tak smakuje weekend

Długie weekendy spędzamy na dworze, jeździmy na rowerze i wyruszamy na krótkie wycieczki. Jesteśmy wtedy bardziej aktywni, dlatego warto mieć ze sobą wcześniej przygotowany posiłek, który doda nam energii na długi czas. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z prażoną komosą ryżową, która idealnie sprawdzi się podczas aktywnego wypoczynku w majowy weekend!

 
 
Składniki:
 
1 szklanka komosy ryżowej
3 szklanki wody
3 parówki wegetariańskie VeggieDay
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
1/2 zielonego ogórka
1 pęczek mięty
2 duże pęczki natki pietruszki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
 
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj komosę i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj sól do smaku. Wlej szklankę wody i gotuj, aż komosa ją wchłonie. Wlej pozostałą wodę po jednej szklance i gotuj, aż komosa będzie miękka.
2. Przygotuj dressing. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól.
3. Parówki podpiecz na posmarowanej oliwą patelni grillowej. Odstaw.
4. Ogórek i pomidor umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
5. Miętę i natkę pietruszki opłucz, osusz i posiekaj.
6. Wszystkie składniki: komosę ryżową, pomidory, ogórek, cebulę, parówki oraz zieleninę umieść w misce i wymieszaj.
7. Dodaj wcześniej przygotowany dressing i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
 
 
 
 
 
 
VeggieDay to polska marka, która pojawiła się na rynku w styczniu 2016 roku, wprowadzając innowacyjne produkty wegetariańskie,  oparte na białku jaja kurzego. VeggieDay dostrzega osoby, które lubią smak mięsa, ale chcą zmniejszyć jego ilość w diecie z przyczyn ideologicznych lub zdrowotnych, bądź są świadome wpływu, jaki produkcja i spożywanie mięsa wywiera na środowisko - i właśnie do nich kieruje serię wegetariańskich produktów. www.veggieday.pl
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar