Konkursy/

2018-04-12

Desery

Pięć połączeń smakowych, na które byś nie wpadł

Lubimy jeść dobre potrawy, kosztować nowe smaki. W dzisiejszym świecie możemy wybierać, co i w jakich ilościach znajdzie się na naszym talerzu. Jest to tak oczywiste, że rzadko dajemy się zaskoczyć. Oto pięć ciekawych połączeń, na które nigdy byś nie wpadł!

 

 

Prawie nikt nie lubi wcześnie wstawać. Kawa kojarzy się nam z poranną dawką pobudzenia i lepszego nastroju. Czarna, biała, cappuccino, latte, świeżo parzona z ekspresu, mocna, a może z delikatną koronką pianki? Zwykle dodajemy do niej cynamon, kardamon, mleko, cukier. A co, gdyby połączyć kofeinowe uderzenie ze słodkim smakiem jabłka? Szarlotkowe latte od Subway® to propozycja nowego, ciekawego połączenia, który pobudza do działania i pozostawia na długo w stanie błogości. 

Owocowo-warzywne kombinacje 
Pomidory to jedne z naszych ulubionych warzyw. Na samą myśl o nich wielu osobom cieknie ślinka. Do naszej strefy klimatycznej trafiły dzięki wyprawie Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Zwykle doprawiamy je z solą lub pieprzem, łączymy też z cebulą. Istnieje jednak zestawienie smakowe z pomidorami w roli głównej, na które mało kto by wpadł. Czy próbowałeś posypać ten przysmak cukrem? Przyprawianie dań na bazie pomidorów w ten sposób zaleca wielu kucharzy. Spróbuj i Ty!
 
Kapusta kiszona to niezwykle zdrowy produkt, bogaty w olbrzymie ilości witaminy C i niemal komplet witamin z grupy B. Można kupić ją w sklepie spożywczym, ale również samodzielnie zająć się ukiszeniem w warunkach domowych. Jeśli chcesz doświadczyć wyjątkowego połączenia właściwości zdrowotnych i smakowych, koniecznie spróbuj zestawienia kapusta kiszona oraz ananas. Dziwne? Słodkość ananasa idealnie dopełnia się z jej kwaskowatym smakiem.
 
A na deser… 
Mówi się, że czekolada poprawia nastrój dzięki zawartym w niej endorfinom. Jest ich tam wprawdzie niewiele, ale i tak ją uwielbiamy i chętnie zagryzamy nią smutki. Dodawanie czekoladowych płatków do deserów jest już normą, ale co z zastosowaniem odwrotnych proporcji i to w przypadku… dań wytrawnych? Posypanie budyniu czekoladowego podsmażoną na patelni cebulką w oryginalny sposób podkreśli jego walory smakowe.
 
Słodkości umilają nam dzień. Największym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszą się zwykle kruche ciasteczka, które, zamoczone w porannej kawie czy herbacie, wprost rozpływają się w ustach! Chrupiące, miękkie wewnątrz ciasteczko bananowo-pekanowe, np. to, które dostaniesz teraz w Subway®, to wspaniały towarzysz do wspólnego witania słońca na balkonie. Orzechowa nuta idealnie komponuje się z bananową słodyczą. Daj się zaskoczyć nowym połączeniem! 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar