Konkursy/

2018-03-27

Sałatki i surówki

Kolorowe sałatki na Wielkanoc

Na wielkanocnych stołach od lat królują kolorowe, wiosenne sałatki. Są łatwe w przygotowaniu, a także zachwycają swoim smakiem. Przygotowując sałatki, pamiętajmy, że wiosna to moment, kiedy wszystko budzi się do życia, a w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, dlatego warto, aby były one składnikami przygotowanych przez nas wielkanocnych smakołyków. Do sałatek warto również dodawać bogate w właściwości odżywcze orzechy i ziarna np. pestki dyni lub ziarna słonecznika. Zaliczamy je do kategorii superfoods, a dzięki temu, że zawierają one w sobie wysoką zawartość witamin z grupy B, a także są bogactwem składników mineralnych takich jak, żelazo, cynk, miedź i potas, mamy gwarancję, że nasz talerz poza doskonałymi walorami smakowymi będzie również prawdziwą wiosenną bombą witaminową! 

Pistacjowa wiosna 
 
Poleca blogerka JustaSalad www.justasalad.pl 
 
Składniki na sałatkę: 
1 garść rukoli 
5 liści sałaty rzymskiej baby 
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
10 jajek przepiórczych
6 rzodkiewek
10 filetów anchois 
Pół szklanki kukurydzy z puszki 
100 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
 
Składniki na sos: 
1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 garść liści rzodkiewki
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
 
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Jajka umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 5 minut, a następnie zalewamy zimną wodą i obieramy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a filety anchois kroimy na połówki. Następnie pistacje siekamy w drobne kawałki. Roszponkę i liście sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajkami i anchois. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami. 
 
 
Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami 
 
Składniki: 
100 g mozzarelli w kulkach
10 pomidorków koktajlowych
Garść rukoli
Garść miksu sałat 
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Łyżka oliwy czosnkowej 
Sok z połowy cytryny 
Sól i pieprz do smaku 
 
Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem. 
 
 
 
 
 
Soczysta sałatka z orzechami włoskimi i czerwoną pomarańczą
 
Składniki: 
Garść miksu sałat 
Garść roszponki
2 soczyste czerwone pomarańcze 
1 duża marchewka 
70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland 
100 g pestek dyni Bakalland 
Sól i pieprz do smaku 
1 łyżeczka oliwy
 
Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem. 
 
 
 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar