Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2018-03-21

Desery

Wielkanocne przepisy z twarożkiem Mój Ulubiony

Wielkanoc to wyjątkowy  czas, spędzany w gronie rodziny i przyjaciół. Zanim jednak nastąpi,  czeka nas okres wytężonych przygotowań.  Korzystając ze sprawdzonych przepisów na tradycyjne świąteczne przysmaki mamy pewność, że chwile spędzone w kuchni upłyną  w miłej atmosferze i będą stanowiły zapowiedź niezwykłych spotkań. Pascha i sernik krakowski to klasyczne wielkanocne słodkości. Przygotowane na bazie twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony będą smakowały wyśmienicie, stanowiąc pyszne zwieńczenie świątecznych posiłków. 

 
Przepis na paschę z bakaliami 
Składniki: 
 
450 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
100 g masła
100 g drobnego cukru
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
2 łyżki płatków migdałowych plus do dekoracji
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonej żurawiny
 
 
 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo twarożek kanapkowo-sernikowy  Mój Ulubiony. Następnie  dodać bakalie (wcześniej można je namoczyć), wymieszać i przełożyć masę do wyłożonych gazą miseczek (lub jednej większej, ale ładniej prezentują się małe paschy). Wstawić na kilka godzin do lodówki, podawać udekorowane płatkami migdałów.
 
 
 
 
Pascha z bakaliami
 
 
 
Przepis na sernik krakowski z rodzynkami
 
Składniki :
ciasto:
350 g mąki
250 g masła
150 g cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
 
masa serowa:
1 kg Twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
250 g cukru 
5 jajek (L)
150 g masła
1 budyń waniliowy
80 g rodzynek
1 łyżka mąki
lukier:
200 g cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
 
 
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekane masło, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw  na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podziel w proporcji 2:3. Większą część ciasta rozwałkuj i wylep nim dno prostokątnej blaszki o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 10 minut.
 
Przygotuj masę serową.  Rodzynki oprósz mąką. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj ser, miękkie masło i budyń w proszku. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na koniec wsyp rodzynki. Masę serową przełóż do formy z ciastem. Wyrównaj powierzchnię. Zmniejsz temperaturę w piecu do 170 st. C. Sernik wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut w 170 st. C. Pod koniec pieczenia resztę ciasta rozwałkuj i potnij na centymetrowe pasy. Ułóż je na powierzchni sernika, posmaruj roztrzepanym z łyżką wody żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz, aż kratka z ciasta się lekko zarumieni (około 20 minut).
 
Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier i posmaruj nim wierzch wystudzonego ciasta.
 
 
 
 
Sernik Krakowski
 
 
 
Wesołych świąt!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar