Konkursy/

2018-03-03

Diety

Bajgle, doskonała propozycja na drugie śniadanie lub lunch

Jak mówią przekazy historyczne, tradycyjne bajgle wywodzą się najprawdopodobniej z Krakowa. Później, razem z podróżującymi za ocean osadnikami, dotarły do Ameryki Północnej, a konkretnie na Manhattan. Od tego momentu stały się ulubioną formą lunchowej przekąski w USA. Z czasem, ze względu na swój niepowtarzalny smak i łatwość w przygotowaniu, ich popularność rozpowszechniła się na całym świecie. Obecnie doceniane są nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na możliwość kulinarnych eksperymentów. 

Wystarczy mała zabawa smakami i składnikami, które uwielbiamy, aby stworzyć naprawdę smakowitą przekąskę! Tradycyjny smak bajgla to połączenie serka philadelphia z łososiem. Sekret smacznych bajgli tkwi w sposobie przygotowania ciasta, które jest łatwe do wykonania w domu. Oczywiście możemy wykorzystać również gotowe pieczywo. A jako urozmaicenie naszych doznań smakowych, proponujemy tradycyjne bajgle połączyć z bakaliowymi nutami. Co powiecie na dodatek suszonej żurawiny w połączeniu z kozim serem lub pikantny sos z dodatkiem Złotych owoców ( miechunki peruwiańskiej), a może delikatny migdałowy twarożek jako baza przepysznego smaku? My jesteśmy na tak! 
 
Przepis na ciasto (8 porcji)  
 
 
Składniki: 
3 szklanki i 2 łyżki ciepłej wody
3 łyżka miodu 
1 łyżeczka drożdży instant 
3,5 szklanki mąki pszennej 
3 łyżeczki soli 
Ziarna Bakalland do posypania : mak, sezam, pestki słonecznika bądź pestki dyni 
2 łyżki sody oczyszczonej 
 
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie 1 szklankę wody mieszamy z miodem, drożdżami, łyżeczką soli i dodajemy do mąki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut (do momentu aż nabierze jednolitej konsystencji). Gotowe ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 5 minut, po upływie tego czasu wyrabiamy je jeszcze przez chwilę. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kulę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia formujemy z ciasta 8 kulek o tej samej wielkości, w środku każdej robimy dziurkę i formujemy w kształt bajgla. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Aby rozpocząć pieczenie wyrośnięte bajgle powinniśmy zanurzyć jeszcze w roztworze przygotowanym z 2 szklanek wody, łyżki miodu, sody i 2 łyżeczek soli. Każdego bajgla, gotujemy w roztworze przez ok minutę z każdej strony. Gotowe bajgle posypujemy ulubionymi ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. 
 
Bajgle z warzywami i pikantnym sosem na bazie Złotych owoców 
 
Składniki (2 porcje): 
2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu)
1 słodki pomidor
1 czerwona cebula
Garść rukoli
2 ogórki konserwowe 
1 opakowanie passaty pomidorowej
1 czerwona papryka 
120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland 
1 papryczka chilli
Sól i pieprz do smaku
 
Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę i passatę pomidorową, dodajemy Złote owoce (miechunkę peruwiańską) i posiekaną ostrą papryczkę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż składniki połączą się. Odstawiamy do wystudzenia. Bułki delikatnie grillujemy na patelni lub opiekamy w tosterze (tak aby były ciepłe). Następnie na bajgle nakładamy wszystkie pokrojone wcześniej składniki i gotowy sos. Gotowe bajgle możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami. 
 
 
 
 

Bajgle z serem kozim, oliwkami i suszoną żurawiną 
 
Składniki (2 porcje): 
2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu) 
4 plastry szynki konserwowej
200 g sera koziego
100 g oliwek 
2 gałązki koperku
1 gałązka świeżej bazylii
2 łyżeczki płynnego miodu 
100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 
 
W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie układamy na nim szynkę konserwową. Ser kozi kroimy w kostkę, koperek, oliwki siekamy i układamy na pieczywie, dodajemy suszoną żurawinę i wszystko polewamy miodem. Na koniec bajgle ozdabiamy listkiem bazylii. 
 
 
 
 

Bajgle z mozzarellą i twarożkiem migdałowym 
 
Składniki: 
2 bajgle (gotowe lub przygotowane samemu według przepisu) 
Garść rukoli
6 pomidorków koktajlowych 
100 gram mozzarelli 
200 g Migdałów blanszowanych Bakalland 
4 łyżki mleka roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny 
 
Migdały zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie w blenderze umieszczamy mleko roślinne i migdały i miksujemy wszystko na gładką masę. W tosterze lub na patelni do grillowania podgrzewamy pieczywo. Następnie smarujemy pieczywo twarożkiem migdałowym, układamy na nim rukolę, pokrojoną mozzarellę i pomidorki koktajlowe. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar