Strona

2018-01-09

Desery

Z miłooości do truskawek!

Truskawki kojarzą się z radością, słońcem i oczywiście z miłością. Przywołują wspomnienia wakacji u babci, są też doskonałe jako dodatek do szampana podczas romantycznej kolacji. Stanowią również inspirację dla artystów i obiekt pożądania dla… fanów tenisa! Z miłości do tych owoców powstają także pyszne przetwory od Łowicza, który w ich stworzenie wkłada całe serce. 


Przynoszą miłość
Truskawki mają kształt serca i słodki smak. Nic więc dziwnego, że stały się symbolem miłości... Ich moc doceniają romantyczni Francuzi, którzy wierzą, że jeśli chce się rozkochać w sobie drugą osobę, to należy podzielić się z nią truskawką. W tym kraju istniał też zwyczaj podawania nowożeńcom o poranku truskawkowej zupy. Madame Tallien, chcąc zachować swoje piękno i podbijać serca mężczyzn na dworze Napoleona, kąpała się w wodzie z dodatkiem ok. 12 kilogramów rozgniecionych truskawek. Natomiast Hiszpanie wierzą, że jeśli w sylwestrową noc do kieliszka wrzucimy ten owoc, to w kolejnym roku czeka nas miłość. Tak więc romantyczna kolacja z szampanem i truskawkami czy chrupiący croissant z truskawkową konfiturą, podane ukochanej osobie 
o poranku do łóżka – to prawdziwe wyznanie „kocham Cię!”.

Inspirują artystów
Truskawki od dawna inspirują nie tylko zakochanych, ale też artystów. Widać je np. na obrazach wybitnych malarzy, m. in.  Hieronima Boscha czy Augusta Renoira. Z kolei tytuł „Strawberry Fields” nosi kilka filmów, a słynny przebój grupy The Beatles pt. „Strawberry Fields Forever” nucił na pewno każdy z nas.  Natomiast o szczególnej miłości Japończyków do tego owocu świadczy fakt, że w Tokio powstał dom w kształcie truskawki, która jak widać potrafi zainspirować nawet architektów. 

Uwielbiane przez fanów tenisa 
Truskawkowe zwyczaje nie zawsze związane są tylko z miłością skierowaną do drugiej osoby. Symbolem najstarszego turnieju tenisowego świata, czyli Wimbledonu są truskawki ze śmietaną. Każda sprzedawana porcja zawiera ok. 10 świeżych owoców, a w czasie trwania tenisowych zmagań widzowie potrafią zjeść nawet do 28 ton truskawek, polanych ok. 7 tys. litrów świeżej śmietany! Pytanie więc, co jest większą miłością fanów Wimbledonu: tenis czy… truskawki? 

Wszystko dobre, co się kończy truskawkami! 
Oprócz miłości, truskawki kojarzą się też z radością, słońcem i beztroskimi chwilami. Co prawda świeże szybko znikają i każą na siebie długo czekać, ale na szczęście możemy się nimi cieszyć pod inną, równie pyszną postacią – dżemów i konfitur.  Oto dwa przepisy z truskawkowymi produktami od Łowicza – pieczony camembert, idealny na romantyczną kolację oraz naleśniki czekoladowe, doskonałe na rodzinne śniadanie. 

Pieczony camembert z konfiturą truskawkową Łowicz
 
Składniki dla 3-4 osób:
 
ser camembert- 1 sztuka
konfitura z truskawek Łowicz- 2 czubate łyżki
słodki sos balsamiczny- 2 łyżki
migdały w płatkach- 2 łyżki
świeży tymianek- kilka listków do posypania
 
 
Wykonanie:
 
Ser ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i zapiekaj przez 18 minut w 180 stopniach.
Podawaj od razu z konfiturą z truskawek, polej słodkim sosem balsamicznym, posyp migdałami w płatkach i listkami tymianku.
 


Naleśniki czekoladowe z truskawkowym dżemem Łowicz
 
Składniki (14-20 naleśników):
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mocno gazowanej
2 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
masło klarowane do smażenia
 
Dodatki:
 
1–2 słoiki dżemu truskawkowego niskosłodzonego Łowicz
300 g mascarpone
300 g śmietany kremówki 30%
150 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru z wanilią
1–2 łyżki cukru pudru
świeże borówki oraz maliny do dekoracji (ilość według uznania)
 
Wykonanie:
Mąkę i kakao przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut. Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego. Liczba naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
 
Ozdabianie:
Śmietanę, mascarpone oraz jogurt umieść w misce miksera. Dodaj cukier puder oraz cukier z wanilią i całość zmiksuj na najwyższych obrotach, aż krem będzie gęsty i puszysty. Naleśniki smaruj kremem i dżemem, możesz udekorować świeżymi owocami. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar