Strona

2017-12-04

Napoje

Latte z syropem dyniowo-korzennym

Korzenne przyprawy to także świetny składnik jesiennych napojów, które dodadzą nam energii i rozgrzeją w pochmurne dni. Dodatkiem do codziennej, popołudniowej kawy nie musi być samo mleko. Przyprawa korzenna z powodzeniem zastąpi ciężkie i dość kaloryczne gotowe syropy. Lepszym rozwiązaniem będzie na pewno latte z syropem dyniowo-korzennym. Domowy syrop do kawy to pewność, że znajdą się w nim tylko zdrowe składniki.

Latte z syropem dyniowo-korzennym fot. Thermomix


Składniki na 4 porcje:
 
Syrop dyniowy
 
· 100 g dyni, obranej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
· 50 g mleka skondensowanego, słodzonego
· 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników, plus dodatkowa ilość do dekoracji
· 70 g wody
 
LATTE
 
· 250 g mleka, 1,5% tłuszczu, schłodzonego 
· 100-150 g espresso
 
Sposób przygotowania:
 
Syrop Dyniowy
 
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C). 
3. Do naczynia miksującego włożyć upieczoną dynię, dodać mleko skondensowane, przyprawę korzenną i wodę, zmiksować 30 s/obr. 8. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować 5 min/100°C/obr. 3.5. Powstały syrop przelać do osobnego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
 
LATTE
 
4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, ubijać 3 min/obr. 4, następnie podgrzać 4 min/80°C/obr. 3.
5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 
 
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
 
SYROP DYNIOWY
 
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dyni. Wstawić do piekarnika, piec ok. 15-20 min (180°C). 
3. Upieczoną dynię zblendować z mlekiem skondensowanym, przyprawą korzenną i wodą. Powstałą masę przełożyć do garnka, gotować ok. 5 minut. 
 
LATTE
 
4. Mleko podgrzać i spienić.
5. Do szklanki do latte wlać syrop (ilość według uznania), dodać espresso i spienione mleko, udekorować przyprawą korzenną.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar