Konkursy/

2017-11-30

Dania dla jarosza

Sprawdź jak łatwo teraz wycisnąć pomidora!

Tagi: jedzenie

Pomidorowa zupa „jak u mamy”, aromatyczny sos do makaronu na romantyczną kolację we dwoje, pożywne leczo na co dzień, szybki dip albo salsa do przekąsek, gdy wpadają goście… Pomidorowe dania towarzyszą nam w kuchni często i przy wielu okazjach. Przywołują  ciepłe wspomnienia z dzieciństwa – np. wakacji u babci czy rodzinnych obiadów, jak też z ostatnich, szalonych imprez ze znajomymi. Aromat i smak pomidorów kojarzą się także z letnią zabawą i beztroską. No i kto z nas nie grał chociaż raz w pomidora?! 

Doskonałym sposobem, by łatwo i szybko przygotować swoje ulubione potrawy i ponownie przywołać przyjemne chwile jest sięgnięcie po produkty pomidorowe – dostarczają niemal nieograniczonych możliwości kulinarnych i dzięki nim możemy smakować radość przez cały rok na okrągło!
 
Wygodnie, lekko, nowocześnie
Dla wszystkich, którzy kochają smak pomidorów, chcą się nim cieszyć jak najczęściej i wyciskać z nich to, co najlepsze aż do ostatniej kropli, marka Łowicz – znana z wysokiej jakości wyrobów, w których przez cały rok możemy odnaleźć smaki ulubionych owoców i warzyw – ma wyjątkowo innowacyjną propozycję: koncentrat 30% w nowym opakowaniu – saszetce. To nowatorskie, unikalne na rynku rozwiązanie posiada wiele praktycznych zalet: saszetka jest lekka, nie stłucze się, łatwo się otwiera. Dzięki specjalnie uformowanej podstawie oraz otworze w górnej części opakowania, można ją wygodnie przechowywać w pozycji pionowej, a także powiesić. No i przede wszystkim pozwala wycisnąć swoją smakowitą, aromatyczną pomidorową zawartość do samego końca. Nic się nie zmarnuje! Koncentrat jest bez dodatku soli, ma za to wysoką zawartość cennego minerału – potasu. Nie zawiera żadnych substancji konserwujących. 
 
Pomidorowe ciekawostki:
 
LIKOPEN – NAJSILNIEJSZY W PRZETWORACH
Czerwony kolor nadaje pomidorom likopen, w który są bardzo bogate. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy – związków pomagających walczyć z wolnymi rodnikami. Nie jesteśmy go w stanie sami wytworzyć, dlatego niezbędne jest jego dostarczanie w pożywieniu – na przykład jedząc pomidory i produkty z nich wytworzone. Co ciekawe, likopen jest zdecydowanie lepiej przyswajany z produktów pasteryzowanych, czyli poddanych obróbce termicznej. Uzyskuje wtedy wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów. 
 
POTAS – DLA ZDROWEGO CIAŁA I SPRAWNEGO UMYSŁU
Od prawidłowego poziomu potasu w naszym organizmie zależą dwa bardzo ważne układy: nerwowy i mięśniowy, w tym praca serca ponieważ reguluje on m. in. ciśnienie krwi. Pomaga także w dotlenieniu mózgu, co m. in. polepsza koncentrację. Jego kolejną ważną funkcją jest regulowanie gospodarki wodnej naszego ciała. Ma to szczególnie duże znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, ponieważ wraz z potem tracimy więcej tego wartościowego minerału. Potasu należy sobie dostarczać z pożywieniem każdego dnia, a jego bogatym źródłem są m. in. pomidory oraz powstałe z nich przetwory. 
 
 
Przepis
 
Kociołek warzywny
 
1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 %
400 g makaronu penne
2 papryki czerwone
1 duża papryka żółta
2 marchewki
1/2 selera
2 średnie cukinie
450 g zielonej fasolki szparagowej
250 g pieczarek
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka suszonej bazylii
1 płaska łyżka majeranku
sól do smaku
olej do smażenia
600 ml gorącej wody
natka pietruszki do oprószenia na talerzach
 
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
 
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
 
W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania.
 
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar