Strona

2017-11-12

Napoje

Zrób na przekór jesieni! Przepis na rozgrzewającą herbatę

Listopad to najtrudniejsza dla naszego samopoczucia pora roku. Jest pochmurne i deszczowo, a temperatura bywa już iście zimowa. Ponadto z drzew spadają kolorowe liści – symbol  złotej polskiej jesieni – które do tej pory koloryzowały krajobraz, przez co często nie mamy ochoty wychodzić z domu. Pogoda jednak nie zwalnia nas z codziennych obowiązków. Jak nie dać się jesiennej chandrze i cieszyć się zdrowiem mimo nieprzychylnej aury? Podpowiadają eksperci Ahmad Tea London.

Dni stają się coraz krótsze, stąd wychodząc z pracy najczęściej nie mamy co liczyć na choćby odrobinę słońca –zaczyna zachodzić już o godzinie 16. W taką pogodę dobrze jest mieć sprawdzone sposoby na zachowanie zdrowia – najgorsze, co się nam może teraz przytrafić, to przeziębienie. Jedni stawiają na poprawę odporności poprzez uprawianie sportu, inni wzbogacają swoją dietę w witaminy, a kolejni są przekonani, że pomogą ciepłe ubrania. Dobrym pomysłem na walkę z wychłodzonym organizmem jest picie zaraz po przyjściu do domu gorących naparów z dodatkiem przypraw korzennych, które znane są ze swojej esencjonalnej woni oraz właściwości rozgrzewających. Kubek tak przyprawionej herbaty uratuje nasze zdrowie nawet po długim spacerze w wietrzny i zimny wieczór.
 
 
 
Rozgrzewająca herbata z cynamonem, goździkami i pomarańczą
 
 
Składniki:
 
Herbata English Afternoon Ahmad Tea London
1 plaster pomarańczy
kilka goździków (w zależności od upodobania)
szczypta cynamonu (lub kawałek kory cynamonu)
2 łyżeczki miodu 
 
Sposób przygotowania:
 
Czarną herbatę English Afternoon Ahmad Tea London należy zaparzyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodać plaster pomarańczy z okrojoną skórką oraz goździki (ich liczba powinna być zależna od tego, jak esencjonalny chcemy otrzymać napar), wsypać szczyptę cynamonu, bądź włożyć kawałek jego kory i posłodzić miodem.
 
Smacznego!

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar