Strona

2017-11-12

Desery

Jedzenie na pocieszenie – mini szarlotka jak u mamy w 5 minut!

Jesienne, bure popołudnia to najlepszy czas na małe odstępstwa od diety i poprawiające nadszarpnięte ponurą aurą samopoczucie słodkości. Bo czy może być lepszy „poprawiacz” nastroju niż domowa szarlotka, przywołująca wspomnienie słodkich wypieków jak u mamy?

 

Składniki na 12 porcji (12 babeczek)

 

jabłka – 1 kg + 3 sztuki do dekoracji

białe wino półsłodkie – 1/2 szklanki

sok z cytryny – 1 łyżka

cukier wanilinowy – ½ opakowania

budyń waniliowy – 1 opakowanie

mleko – 1 szklanka

cukier – ½ szklanki

cynamon – ½ łyżeczki

Mini babeczki do nadzień słodkich Dan Cake – 1/2 opakowania

 

Przygotowanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pozostawić 2 sztuki nieobrane do dekoracji. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. Białe wino, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Dodać jabłka i gotować mieszkając aż  zmiękną. Masę jabłeczną wystudzić. W oddzielnym garnku zagotować ¾ szklanki mleka. Budyń rozpuścić w pozostałej ¼ szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając. Dodać cynamon, wymieszać. Mini babeczki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić do połowy masą jabłeczną. Na masę wyłożyć budyń. Udekorować plasterkami jabłka ze skórką. Podawać wystudzone.

Smacznego!

 

 

Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar