Strona

2017-11-12

Napoje

3 akcesoria kawowe, które warto mieć

Tagi: kawa, napoje

Jesienią chętniej sięgamy po pobudzające, gorące napoje. By urozmaicić przyrządzaną w domu kawę, warto sięgnąć po urządzenia i naczynia, które pozwolą przygotować ją na wiele sposobów i serwować niemal tak jak w kawiarni.

Aż do końca grudnia dzień będzie coraz krótszy. Po zmianie czasu na zimowy, słońce zachodzi zanim na dobre wrócimy do domu. W połowie listopada ciemno robi się już około 16. Ze względu na fakt, że światło słoneczne reguluje cykl dobowy organizmu człowieka, nie należy się dziwić, jeśli w efekcie będziemy senni, apatyczni i ospali. Z tego typu przypadłościami najczęściej radzimy sobie kawą. Spodziewając się jej zwiększonego spożycia w ciągu najbliższych, szczególnie trudnych tygodni, warto wyposażyć się w akcesoria, dzięki którym urozmaicimy dostępne w domu sposoby jej podania – tym bardziej, że można kupić je o tej porze roku w szczególnie atrakcyjnych cenach.
 
 
Fot. Segafredo Zanetti
 
Kafetiera – esencjonalna kawa bez ekspresu
Kafetiera, kawiarka, moka – to wszystko nazwy tego samego, wynalezionego w 1933 roku urządzenia, które jak nic innego przyczyniło się do tego, by esencjonalna, typowo włoska, mocna kawa zawędrowała pod strzechy. Będący przykładem klasycznego wzornictwa ośmiokątny czajniczek pozwala zaparzyć intensywny napój wszędzie, gdzie mamy dostęp do palnika gazowego. Choć parametry parzenia różnią się od tych uzyskiwanych w ekspresie, efektem procesu jest napój dość podobny do espresso pod względem intensywności smaku i aromatu. – To najprostsze urządzenie ciśnieniowe do przygotowania kawy w domu. Grubość mielenia ziaren idealna do zastosowania w kafetierze powinna być nieco większa niż ta przeznaczona do ekspresu – mówi Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland. – Jeśli decydujemy się na zakup kawy mielonej, na opakowaniach powinna znajdować się informacja o stopniu rozdrobnienia mieszanki lub oznaczenie, do jakiego sposobu parzenia jest ona przewidziana – instruuje ekspert. Niewątpliwą zaletą kafetierek są niewielkie rozmiary i niska cena. Szczególnie przed świętami Bożego Narodzenia można nawet nabyć urządzenie jako część zestawu z kawą – gratis do dopasowanej do parzenia w niej mieszanki.
 
 
Fot. Segafredo Zanetti spieniacz

Spieniacz – latte i cappuccino dla każdego
Odpowiednie spienienie mleka jest warunkiem koniecznym, by przygotować najpopularniejsze mleczne napoje kawowe o idealnej konsystencji. W przypadku użycia dyszy pary, stanowiącej element ciśnieniowych ekspresów baristycznych proces ten wymaga nie tylko sprawnego urządzenia wysokiej klasy, ale także dużych umiejętności manualnych. – Przygotowanie mleka do cappuccino i cafè latte przebiega identycznie – mówi Grzegorz Staszowski. – Schłodzone, najlepiej pełnotłuste mleko wlewa się do dzbanka ze stali nierdzewnej wypełniając do w około 1/3 objetosci (w procesie spieniania zwiększy ono swoją objętość nawet dwukrotnie). Dyszę umieszcza się na środku naczynia i przesuwa w kierunku ścianki, jednocześnie zanurzając  jej końcówkę pod powierzchnię mleka. Następnie, nie zmieniając pozycji dzbanka, wprawia się mleko w ruch obrotowy, by je napowietrzyć. W efekcie spieniania powinniśmy uzyskać gładką, kremową konsystencję pozbawioną bąbelków – podkreśla barista Segafredo Zanetti Poland. Jeśli nie mamy ekspresu albo niezbędnych umiejętności, warto sięgnąć po elektryczny spieniacz, który nie tylko wykona samodzielnie niezbędne czynności, ale dodatkowo umożliwi wytworzenie mlecznej piany na zimno. Funkcjonalne urządzenia tego typu, w pełni wystarczające, by przygotować w domu cappuccino i cafè latte można kupić nawet za mnie niż  200 złotych.
 
Szklaneczki – kawiarniany szyk na co dzień
By stać się prawdziwym domowym baristą warto zadbać o odpowiedni sposób podania przygotowanych kaw. We Włoszech pojawiła się moda podawania espresso w małej szklaneczce, w której w Polsce podaje się wodę do przepłukania ust przed wypiciem espresso. W szklaneczkach tych podaje się tez kawy z dodatkami takimi jak czekolada czy bita śmietana – wtedy widać strukturę i konsystencję warstw serwowanego napoju. Chcąc zaserwować profesjonalnie cafè latte, warto sięgnąć po wysokie, przezroczyste szklanki, w których można osiągnąć interesujący wizualnie efekt rozwarstwienia napoju i mlecznej pianki. Podobnie jak w przypadku kafetiery, przed Świętami warto rozglądać się w sklepach za zestawami promocyjnymi, do których naczynia dodawane są do kawy – często nawet bezpłatnie.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar