Strona

2017-11-02

Czy wiesz, że...

Dieta dla oczu

Wielu nieprzyjemnych dolegliwości oczu, takich jak suchość, czy zaczerwienienie, można w prosty sposób uniknąć stosując odpowiednią dietę.

Praca przy komputerze, oglądanie telewizji, przemęczenie, zbyt krótki sen, palenie tytoniu, klimatyzacja – dzisiejszy styl życia ma niekorzystny wpływ na nasze oczy i może prowadzić do pogorszenia wzroku. Możemy jednak je wzmocnić, wprowadzając do diety odpowiednie składniki.
 

Witaminy
 
Najistotniejsze dla naszych oczu są witaminy, które neutralizują działanie wolnych rodników.
 
Beta-karoten
 
Beta-karoten, który jest prowitaminą witaminy A, należy do silnych antyoksydantów zwalczających wolne rodniki. Ponadto ma również wpływ na funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki – jest bowiem składnikiem barwnika występującego w siatkówce, który odpowiada za prawidłowe widzenie po zmroku. Niedobór witaminy A może prowadzić to tzw. kurzej ślepoty, suchości oka, owrzodzeń, a nawet martwicy rogówki.
 
Prowitaminę A znajdziemy między innymi w takich owocach i warzywach jak:
 
  • arbuzy,
  • bakłażany,
  • bataty,
  • boćwina,
  • brokuły,
  • dynia,
  • koper,
  • marchew,
  • morele,
  • pietruszka,
  • pomidory,
  • sałata,
  • szpinak,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • zielony groszek.

Witamina C

Kolejną ważną witaminą dla naszego wzroku jest witamina C, która bierze udział w tworzeniu kolagenu. Jest to niezwykle istotne dla naszych oczu, gdyż kolagen zapewnia odpowiednią trwałość naczyń krwionośnych oka. Jego brak może więc prowadzić do kruchości naczyń, a co za tym idzie – do krwotoków i wylewów podspojówkowych.
 
Witaminę C znajdziemy m.in. w:
 
  • brokułach,
  • brukselce,
  • cytrynach,
  • czarnej porzeczce,
  • grejpfrutach,
  • jarmużu,
  • kiwi,
  • mandarynkach,
  • mango,
  • papai,
  • papryce,
  • pomarańczach,
  • pomidorach.
Witamina E
 
Witamina E poprawia przyswajanie beta-karotenu. Ponadto poprawia również szczelność błon komórkowych i wykazuje działanie silnie antyoksydacyjne. Jej głównymi źródłami są:
 
  • oleje roślinne – przede wszystkim olej słonecznikowy,
  • orzechy,
  • pełne ziarna zbóż,
  • szpinak,
  • sałata.
 
Minerały
 
Minerały, podobnie jak witaminy, są niezbędne dla naszych oczu. Do najważniejszych zaliczymy cynk, selen, miedź oraz mangan, gdyż wykazują one silne działanie antyoksydacyjne.
 
Najważniejszym minerałem dla naszego wzroku jest jednak cynk. Bierze on bowiem udział w wytwarzaniu rodopsyny. To właśnie dzięki niej rozróżniamy odcienie szarości oraz widzimy po zmierzchu. Cynk znaleźć możemy w takich produktach jak ostrygi, sezam, pestki dyni, kakao, słonecznik, olej lniany, kasze, jaja, ryby, pieczywo pełnoziarniste.
 
Miedź odpowiada za trwałość naczyń krwionośnych oczu. Najwięcej znajdziemy jej w produktach takich jak wątroba, otręby pszenne, orzechy, kakao, natka pietruszki, pestki dyni, nasiona słonecznika. Głównymi źródłami manganu są orzechy, czarne jagody, fasola, groch, czy też ciemne pieczywo. Największe ilości selenu zaś znajdziemy w orzechach brazylijskich, łososiu oraz tuńczyku.

Luteina i zeaksantyna
 
Luteina i zeaksantyna, a więc tzw. karotenoidy, to naturalne barwniki, które mają niezwykle duży wpływ na kondycję naszych oczu. Chronią one oczy przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, zapobiegają zakrzepom gałki ocznej, a nawet zmniejszają ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej. Barwniki te znajdziemy między innymi w jarmużu, sałacie, szpinaku, kukurydzy, brukselce, dyni, brokułach, czerwonej papryce.
 
 
Centrum Mikrochirurgii Oka Laser
Klinika prof. Jerzego Szaflika

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar