Strona

2017-10-31

Napoje

Jesienne kawowe przyjemności z Diamant

Aromatyczna kawa o głębokim smaku to dla wielu osób prawdziwa kulinarna rozkosz. Szczególnie jesienią, ten wyjątkowy, rozgrzewający napój doskonale działa na zmysły i poprawia nastrój. Diamant podpowiada, jak w domowym zaciszu przygotować kawę idealną, pełną korzennych aromatów i smaków jesieni... 

 
Kawa to wyjątkowy napój, który działa pobudzająco, a jednocześnie relaksuje, towarzysząc nam w ciągu dnia. Czysta przyjemność, bez której trudno wyobrazić sobie pracę, relaks z przyjaciółmi czy ulubiony popołudniowy deser. 
 
Rodzajów kawy i sposobów jej przygotowywania jest wiele – tu ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia! Przyrządzając napój jesienią, warto wykorzystać sezonowe składniki i aromatyczne przyprawy, by otrzymać kawę doskonale pasującą na październikowe długie wieczory. 
 
Głęboki smak korzennych kaw z bitą śmietaną podkreślą wyjątkowe słodkie akcenty – naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant oraz Syrop Trzcinowy Diamant. Najwyższej jakości syrop trzcinowy stworzony na bazie cukru trzcinowego, o aksamitnej konsystencji i karmelowych nutach, to oryginalny sposób na osłodzenie gorących napojów i drinków. Z naturalnymi, słodkimi dodatkami, fantazyjne kawy umilą jesienne dni, wprowadzając do naszego świata wyjątkowy smak i odrobinę magii.

Diamantowe jesienne kawy!
Kawa korzenna z bitą śmietaną i syropem – żołędziowa
 
Składniki:
  • 2 łyżeczki kawy żołędziowej
  • 200 ml wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • Po szczypcie mielonego anyżu, goździków i ziela angielskiego
  • Odrobina mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru dry Demerara Diamant
 
Dodatki:
Bita śmietana do podania
Syrop Trzcinowy Diamant do polania
 
Sposób przygotowania:
Kawę z przyprawami umieścić w rondelku, dodać wodę, zagotować. Po 3 minutach zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 5 minut. Przecedzić przez sitko, posłodzić cukrem i lekko zabielić mlekiem roślinnym. Przelać do szklanki, udekorować bitą śmietaną i polać syropem.     
 
 
Kawa korzenna z bitą śmietaną i syropem - zwykła kawa
 
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • Zestaw przypraw jak w pierwszej propozycji
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru Dry Demerara Diamant
  • Dodatki:
  • Bita śmietana
  • Syrop Trzcinowy Diamant 
 
Sposób przygotowania:
Kawę z przyprawami zaparzyć wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, przecedzić i posłodzić. Przelać do szklanki, uzupełnić podgrzanym mlekiem. Udekorować bitą śmietaną i syropem.

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar