Konkursy/

2017-10-31

Napoje

Wspomnienie wakacji – herbata z owocami

Kiedy lato się kończy i nastaje jesień brakuje nam nie tylko dłuższych dni, słonecznej pogody czy urlopu, ale również… letniej kuchni. Wiosna i lato to okres, kiedy jemy więcej warzyw i owoców. Dostarczamy w ten sposób organizmowi dużej dawki potrzebnych witamin i mikroelementów, która ulega znacznemu zmniejszeniu z chwilą nastania jesieni. Jak zatem zadbać o ich obecność w naszej diecie o tej porze roku? Chociażby poprzez przygotowywanie pysznej herbaty z owocowymi dodatkami. Herbaciane przepisy na jesienne dni przygotowali eksperci marki Akbar.

Znacznie mniejsza ilość spożywanych warzyw i owoców oraz mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne może doprowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Niedobór witamin to obniżona odporność i osłabienie organizmu a więc większa podatność na infekcje. Warto więc wzbogacić naszą jesienną dietę o owoce i warzywa dostępne sezonowo lub te, które udało nam się zachować w postaci weków.
 
Sezonowe owoce
Zamiast zaopatrywać się w sztuczne witaminy z apteki, warto najpierw spróbować zrekompensować sobie ich niedobór owocami dostępnymi jesienią. Dobrze jest zwrócić swoją uwagę na… pigwę. Ten niedoceniony owoc bogaty jest w naturalny błonnik, wapń, potas, żelazo, miedź i siarkę. Zawiera również witaminy B1, B2, C, PP. Przez to, że ma twardy i kwaśny miąższ, nie jest tak popularny, jednak warto dodać go do herbaty zamiast cytryny. Można również przygotować pigwowy przetwór, który będzie nieco słodszy.
 
Składniki:
1 kg pigwy
0,5 kg cukru

Przygotowanie:
Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki (wyrzucając gniazdo nasienne). Przesypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików, które pasteryzujemy. Tak przygotowany przetwór możemy dodać do czarnej, aromatycznej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon).
 
 
Herbata z pigwą
 
Zachowane smaki lata
Często latem, chcąc zachować smak wakacji na dłużej, przygotowujemy domowe przetwory z sezonowych warzyw i owoców. Jeśli więc posiadamy taką konfiturę, np. z malin czy truskawek, możemy wykorzystać ją do przyrządzenia rozgrzewającego napoju. 

Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
1 gwiazdka anyżu
Szczypta cynamonu
Konfitura malinowa
 
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z gwiazdką anyżu i cynamonem przez 3-4 minuty. Tak przygotowaną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez kolejne 3 minuty. Do herbaty dodajemy 2 łyżeczki konfitury malinowej.
 
Herbata z… warzywami
Istnieją warzywa, które w smaku są słodkie. Można je więc bez żadnych przeszkód wykorzystywać do przygotowywania deserów. Jednym z takich warzyw, sezonowo występujących właśnie jesienią, jest dynia. Jest ona bogata w witaminy i minerały. Jest również doskonałym źródłem białka i błonnika. Poniżej przepis na koktajl z dyni i pomarańczy.
 
Składniki:
1 szklanka puree z pieczonej dyni
1 duża pomarańcza
Herbata Akbar Pure Ceylon
Miód, cynamon i kardamon do doprawienia

Przygotowanie:
Pomarańczę dokładnie wyfiletuj, a następnie zblenduj na jednolitą masę razem z dynią. Herbatę parz przez 3-4 minuty, a potem przelej ją do masy z dyni i pomarańczy. Dopraw do smaku miodem, cynamonem i kardamonem. 
Smacznego!
 
 
Herbata z konfiturą
 
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
 
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar