Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2017-10-31

Dania dla jarosza

Gruzja na talerzu

Smaczna, różnorodna i aromatyczna? Taka jest właśnie kuchnia gruzińska. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce. 

W Gruzji w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony czy winogrona. W halach górskich zaś znajdziemy popularną tam baraninę i setki gatunków sera. I to właśnie ser jest głównym składnikiem jednej z najpopularniejszych gruzińskich potraw – Chaczapuri. Zapiekany placek nadziewany serem, podany w różnych wariacjach (w zależności od regionu) jest uwielbiany zarówno przez Gruzinów jak i odwiedzających ten piękny kraj. Idealnie komponuje się z czerwonym winem np. gruzińskie Marani Saperavi. Chcesz poczuć smak Gruzji bez wychodzenia z domu? Wypróbuj nasz przepis na pyszne Chaczapuri!
 
 
Marani Chaczapuri
 
Chaczapuri
 
Ciasto na chlebek:
300 ml wody
150 ml mleka
1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych
200 ml oleju
1 kg mąki pszennej
2 łyżka cukru 
 
Farsz:
400 g mozzareli 
500 g bryndzy owczej
1/2  kostki masła 
Sól do smaku
 
Sposób przygotowania:
 
Ciasto: Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką (w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki). Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut.
 
Farsz: Połącz ze sobą obydwa sery. Do smaku dodaj sól.
 
Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze. Na środek nałóż ¼  farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie. Przełóż na talerz, posmaruj masłem.
 
 
Smacznego!
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar