Strona

2017-10-09

Napoje

Herbata z mlekiem na trzy sposoby

Popularna w Polsce bawarka kiedyś kojarzyła się głównie z młodymi mamami – miała wspomagać proces produkcji mleka. Dzisiaj wiadomo już, że ten sposób niestety nie pomaga przy problemach z laktacją. Nie ma jednak wątpliwości, że jest to napój o wyjątkowym smaku. Warto więc przygotować go według przepisów ekspertów marki Akbar.

Herbata sama w sobie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio parzona jest bogata w antyutleniacze i garbniki, które chronią błony śluzowe jelit, zapobiegając między innymi biegunkom. Naukowcy do tej pory spierają się, czy dodanie mleka do herbaty wzmacnia jej działanie czy, poza walorami smakowymi, nie ulepsza w żaden sposób napoju. Bez względu na to, warto poznać różne wersje tego smacznego trunku, przygotowując go według przepisów z różnych zakątków świata, i wybrać swój ulubiony.

Polska bawarka
 
Do Polski bawarka dotarła wcześniej niż kawa. Początkowo był to napój przyrządzany z herbaty, mleka i odrobiny alkoholu, np. czerwonego wina. Poniżej przepis na wersję z dodatkiem rumu. 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
200 ml mleka
50 ml rumu
 
Przygotowanie:
Z herbaty przygotowujemy mocny napar. Mleko podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niego odcedzoną z liści herbatę. Na koniec łączymy napój z rumem. Podajemy ciepły.
 
 
Angielska herbata z mlekiem
Sposób przygotowania wersji angielskiej różni się od metody przyrządzania naszej bawarki. Tutaj inna jest kolejność – każdy z gości przy stole do zaparzonej już herbaty sam dodaje zimnego mleka. Jeżeli chodzi o samą herbatę, proponujemy przepis urozmaicony o korzenną nutę cynamonu, który idealnie komponuje się z angielską bawarką.
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Mleko
½ łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie:
Herbatę parzymy w czajniczku – dodając po łyżeczce herbaty na każdą osobę i jedną dodatkową łyżeczkę na czajniczek. Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Po tym czasie odcedzamy liście. W oddzielnym naczyniu podajemy zimne mleko z cynamonem.
 
 
Lankijska masala chai
Jest to najsłodsza propozycja. Uwielbiana przez Lankijczyków i stopniowo podbijająca kraje europejskie. 
 
Składniki:
Herbata Akbar Pure Ceylon
Łyżka miodu lub brązowego cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
Kardamon, cynamon, imbir
 
Przygotowanie:
Gotujemy mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy herbatę. Dobrze mieszamy wywar i zdejmujemy go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie osładzamy ją cukrem lub miodem. 
 
 
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
 
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar