Wygraj
Wygraj
Wygraj
Wygraj

2017-09-22

Dania dla jarosza

Sprytny sposób na szybkie przygotowanie wartościowego posiłku do pracy

Sezon urlopowy dobiegł końca, a co za tym idzie, wracamy do naszych obowiązków i napiętego grafiku zajęć. W codziennym pośpiechu dobrze jest jednak znaleźć chwilę na to, by o siebie zadbać. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na swoją dietę, która stanowi podstawę dobrego samopoczucia. 

Liczne zadania powodują, że nie zawsze mamy czas i siły, by samodzielnie przyrządzić pełnowartościowy posiłek, który możemy zabrać ze sobą do biura. Właśnie dlatego potrawy, po jakie sięgamy w pracy często nie są przykładem zbilansowanej diety. 
 
Posiłki spożywane w pracy nie muszą jednak składać się z kalorycznych przekąsek podjadanych w pośpiechu pomiędzy kolejnymi spotkaniami. Istnieje sprytny sposób na stworzenie pożywnych dań, które idealnie nadają się do zabrania do biura. Nie trzeba w tym celu spędzać w kuchni wielu cennych chwil. Jak to możliwe?
 
Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu drobiowego Krakus, by przygotować lekkie i proste w wykonaniu potrawy. Jest to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych osób, które chcą zadbać o prawidłową dietę, lecz nie mają czasu na przygotowywanie skomplikowanych posiłków. 
 
Koncentrat bulionu drobiowego Krakus świetnie sprawdzi się jako baza do pożywnej zupy krem lub może posłużyć do przygotowania warzywnej sałatki z dodatkiem ryżu czy wybranego wariantu kaszy. Ten innowacyjny produkt, o wyjątkowej recepturze nie zawiera zagęstników, glutaminianu sodu ani innych sztucznych dodatków. Dzięki temu możemy cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem pysznego bulionu. Ponadto jego płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania ulubionego posiłku. 
 
Wystarczy zatem tylko wlać do garnka koncentrat bulionu drobiowego Krakus, dodać wodę, i ulubione dodatki, by stworzyć smaczną i pełnowartościową potrawę, zyskując jednocześnie cenny czas, który możemy przeznaczyć na relaks po pracy. 
 
W ofercie marki Krakus dostępny jest również Koncentrat bulionu warzywnego. Podobnie jak Koncentrat bulionu drobiowego nie zawiera sztucznych dodatków i ma płynną formę. 
 
Sugerowana cena półkowa – koncentrat bulionu drobiowego Krakus: ok. 4,59zł, pojemność: 300 ml
 
Sałatka z kuskusem, mozzarellą, grillowaną brzoskwinią i chrupiącą szynką szwarcwaldzką
 
NA 2-3 PORCJE POTRZEBUJESZ:
 
Sałatka
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus
  • woda- 500 ml
  • kuskus- 1 szklanka
  • mini mozzarella- 10 szt.
  • grillowana brzoskwinia- 4 szt.
  • szynka szwarcwaldzka- 4 plastry
  • pestki dyni- 3 łyżki
 
Dressing:
  • olej rzepakowy- 2 łyżki
  • sok z cytryny- 2 łyżki
  • miód- 1 łyżka
  • mięta, posiekana- 1 łyżka
 
W rondelku zagotuj koncentrat bulionu drobiowego Krakus z wodą.
Do miski wsyp kuskus, zalej gorącym bulionem, zakryj (talerzykiem/przykrywką/folią), odstaw na 5 minut do napęcznienia, a następnie lekko ostudź.
W międzyczasie na suchej patelni podpraż drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką oraz zgrilluj brzoskwinię pokrojoną na ćwiartki (około 2 minuty z każdej strony).
Przygotuj dressing z oleju, soku z cytryny, miodu oraz posiekanej mięty.
Wszystkie składniki- kuskus, mozzarellę, szynkę, brzoskwinię, dressing- wymieszaj ze sobą, a wierzch posyp pestkami dyni.
 
 
 
Zupa  krem z zielonych warzyw z groszkiem ptysiowym i chipsami z jarmużu
 
  • koncentrat bulionu drobiowego Krakus 
  • 1 średni por
  • liście jarmużu (około 60g po oddzieleniu łodygi i rozdrobnieniu)
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1,2 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 4 duże liście jarmużu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • śmietana 18% lub gęsty jogurt
  • groszek ptysiowy
 
Oczyszczony por pokrój na talarki. Liście jarmużu oddziel od twardej łodygi i rozdrobnij. Brokuł rozkrój na nieduże różyczki. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Przygotuj bulion, łącząc 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus i 1,2 l wrzącej wody. 
 
W garnku rozgrzej oliwę z masłem i duś na niej por. Gdy nieco zmięknie, dodaj jarmuż. Podduszone warzywa zalej bulionem i dołóż rozdrobniony brokuł. Gdy zupa się zagotuje, dorzuć ziemniaki. Po około 15 minutach warzywa powinny być miękkie.  Wówczas przestudź nieco zupę i miksuj na krem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 
Jarmuż przeznaczony na chipsy oderwij od twardych łodyg, rozdrobnij i umieść w misce, skrop oliwą i lekko posól. Starannie mieszaj, by oliwa i sól równomiernie rozłożyły się na liściach. Następnie jarmuż ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5-7 minut. 
 
Zupę krem podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, ptysiowym groszkiem i chipsami z jarmużu. 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar