Strona

2017-09-02

RECENZJE REDAKCJI

CREMA CATALANA SOL&MAR

Crema Catalana, czyli krem kataloński, to tradycyjny hiszpański deser mleczny z dodatkiem skarmelizowanego cukru. Nigdy nie jadłam oryginalnego kremu katalońskiego, postanowiłam zakupić ten z Lidla, który wyprodukowano w Hiszpanii, więc pomyślałam, że jego smak powinien w dużym stopniu odzwierciedlać taki, który moglibyśmy spróbować w miejscowych reustauracjach.

Skład: mleko, cukier, jaja, skrobia, substancje zagęszczające: pektyny, karagen, mączka chleba świętojańskiego; aromat, barwnik: karoteny; cukier skarmelizowany.

 

Opakowanie

Kartonik 155g, w którym znajdziemy plastikową miseczkę z produktem, zabezpieczoną wieczkiem oraz zgrzaną saszetkę z cukrem skarmelizowanym.

 

Przygotowanie

Otwieramy wieczko plastikowej miseczki, produkt posypujemy cukrem z saszetki, czekamy chwilę, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka.

 

Wygląd

Krem ma żółtawy kolor i konsystencję budyniu. Cukier jest jakby zmielony o jasnej beżowej barwie, gdy wysypiemy go na krem, zaczyna się topić przybierając postać i kolor karmelu.

 

Jak smakuje

Smakiem przypomina mi budyń, delikatnie wyczuwalna nuta cytrynowa i coś jeszcze, czego nie jestem niestety w stanie określić. Posypka z cukru, doskonale karmelizuje się na powierzchni deseru, tworząc dekoracyjną polewę.

Krem bardzo smakował synkowi, więc będąc w Hiszpanii z dziećmi, śmiało można im coś takiego zamówić na deser, będą zachwycone. Mnie osobiście ten smak nie uwiódł, Crema Catalana przygotowany na świeżo w jednej z miejscowych restauracji, z pewnością jest pyszniejszy i chętnie bym spróbowała takiego.

Polecam jako opcję do drugiego śniadania w pracy w momentach, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, na wyjazdach i wycieczkach, gdyż krem bardzo łatwo przygotować, trzeba tylko pamiętać o łyżeczce, gdyż nie jest dołączona do opakowania.

 

Smacznego !!!

 

 

Tekst, zdjęcia:

NekropolisQueen

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar