Strona

2017-08-01

Desery

Herbaciane lody na letnie upały

Historia pierwszych lodów sięga czasów starożytnych. Wtedy to były spożywane w postaci soku owocowego z kruszonym lodem. Przez stulecia jednak ewoluowały, aby zostać wprowadzone na salony przez francuski dwór Ludwika XIV. Dzisiejsza ich wersja jest jednak pełna cukru, syropu glukozowo- fruktozowego czy innych słodzików, co może być zgubne dla naszego zdrowia i figury. Warto więc wykonać lody samodzielnie, według przepisów ekspertów marki Akbar. 

Do wykonania lodów w domu potrzebne są jedynie nasze ulubione owoce i dobrej jakości herbata. Dzięki tych składnikom nie tylko będą o wiele zdrowsze, ale również doskonale orzeźwią i ugaszą pragnienie w upalny dzień. 
 
Lody truskawkowe
 
Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.
 
Składniki:
Truskawki
Herbata Akbar Pure Ceylon
Sok z połowy cytryny
 
Przygotowanie:
Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki.
 
 
Lody grejpfrutowe
Owoc ten nie tylko ma mało kalorii, ale również wspomaga pracę układu trawiennego. Dodatkowo wzmacnia odporność i obniża poziom złego cholesterolu. Jeśli grejpfrut jest dla nas zbyt gorzki, możemy do lodów dodać trochę miodu lub słodzik.
 
Składniki:
Szklanka soku z grejpfruta
Herbata Akbar Pure Ceylon
½ łyżki miodu
Mięta
 
Przygotowanie:
Mięte dokładnie ucieramy z miodem. Herbatę parzymy i czekamy aż ostygnie. Dodajemy do niej sok grejpfrutowy, utartą miętę z cukrem i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli sok nadal nie jest wystarczająco słodki, dodajemy więcej miodu. Powstały napój wlewamy do foremek do lodów. Mrozimy przez kilka godzin.
 
 
Lody bananowe
Są bardziej kaloryczne od pozostałych propozycji, jednak dostarczają dużo energii i nadal są zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego, sklepowego rożka. 
 
Składniki:
Banany
Herbata Akbar Pure Ceylon
 
Przygotowanie:
Banany blendujemy, a herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy oba składniki. Powstałą mieszanką wypełniamy foremki do lodów. Wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. 
 
Smacznego!
 
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
 
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl 
 

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar