Strona

2017-07-29

Desery

Już w niedzielę Międzynarodowy Dzień Sernika

Sernik to jeden z najbardziej popularnych deserów na świecie. Jego smak przypadł fanom do gustu do tego stopnia, że powstało nawet specjalne święto - 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. 

 

Fot. Starbucks

Historia tego ciasta sięga aż starożytnej Grecji, w której sernikiem częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. Do Polski sernik trafił za sprawą Jana III Sobieskiego, który sprowadził go, wracając z odsieczy wiedeńskiej. Tak powstała odmiana sernika wiedeńskiego, dla którego charakterystyczna jest przede wszystkim duża zawartość bakalii. Na przestrzeni wieków powstało mnóstwo przepisów na to ciasto, które różnią się od siebie sposobem przygotowania, rodzajem użytego sera lub wykorzystaniem rozmaitych dodatków. Sernik może być podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. 
 
Właściwie każdy region świata przygotowuje ten deser na swój sposób. Grecy używają fety, Niemcy twarogu, a Włosi sera ricotta. Oczywiście również w Stanach Zjednoczonych sernik ma wielu fanów, zwłaszcza w Nowym Jorku, którego mieszkańcy wprost zakochali się w tym deserze. Tam też powstał charakterystyczny sernik, do którego przygotowania używa się śmietankowego sera, przez przypadek wynalezionego w 1872 roku przez nowojorskiego farmera.  Klasyczny, nowojorski deser to wyłącznie gładkie ciasto, słynące ze swojej puszystości, serwowany bez żadnych dodatków w postaci owoców czy polewy.  
 
Smaku klasycznego, nowojorskiego sernika spróbować można na co dzień w kawiarniach Starbucks. Poza tym w ofercie dostępny jest także sernik z truskawkami. 
 
 
Fot. Starbucks

Komentarze (0)

Copyright by Daniel Feist & Bartek Kozar